Бившият шеф на кампанията на Тръмп платил скандална сума за лъскави костюми

манафорт

Ръчно изработените костюми по поръчка, струващи по 7500 долара, които носеше бившият ръководител на кампанията на Доналд Тръмп – Пол Манафорт, бяха предназначени да смайват и впечатляват.Обвиненията в заговор и пране на пари, повдигнати вчера срещу него, означават, че те със сигурност са хванали окото на специалния прокурор Робърт Мълър. Според съдебните документи сред 19-те търговски обекта, на които Манафорт е платил около 12 милиона долара между 2008 и 2014 г., има луксозен магазин за дрехи в Ню Йорк, отбелязва Дарик.

Той е направил покупките от чуждестранни банкови сметки, които не е разкрил, използвайки офшорни компании, регистрирани в страни като Кипър и Сент Винсент и Гренадин. Освен за костюми Манафорт е използвал парите за покупка на старинни килими и произведения на изкуството, плащане на три автомобила "Рейндж Ровър" и поставяне на аудиовизуална уредба за 112 825 долара в дома му в Хамптънс. Всичко това той е направил, без да плаща данъци върху тези доходи, се посочва в обвинителния акт.

Федералното разследване в САЩ, което проучва евентуална намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., предяви вчера на Манафорт и бизнес партньора му Рик Гейтс обвинение в 12 точки, сред които за нарушаване на закона за чуждестранните агенти и пране на пари,  припомня Ройтерс. Става дума за деяния отпреди повече от десетилетие, сочи пък БТА. 

Манафорт, който беше обвинен от Мълър, че е работил като таен чуждестранен агент в полза на украински интереси, се яви пред съда вчера. Той не направи коментар, но по-рано отричаше да е извършил нещо нередно. Манафорт и бившият му заместник Рик Гейтс не се признаха за виновни при явяването си в съда вчера следобед.

Деветнайсетте търговски обекта не са посочени поименно в обвинителния акт. Но според хора, запознати със случая, държавните следователи, проучващи дейността на Манафорт в Украйна и на други места, от години проявяват интерес към шестцифрените суми, похарчени от него за направени по поръчка блейзъри и панталони.

За следователите представляваше голям проблем да разберат какво точно е правил Манафорт в Украйна, не на последно място заради отдалечеността й от САЩ и надеждността на източниците там.

В един момент федералните следователи предполагаха, че покупките може да са били от името на неговите клиенти от бившия Съветски съюз, които плащаха на Манафорт да подобри тяхната репутация, каза един от хората, който не беше упълномощен да обсъжда разследването и поиска да не се разкрива името му.

След като агенти на ФБР нахлуха в дома на Манафорт във Вирджиния през юли, беше съобщено, че следователите са снимали костюмите в гардероба му. Манафорт е похарчил почти 900 000 долара в луксозен магазин за дрехи в Ню Йорк, наречен в съдебните документи "Търговски обект Е".

Съдебните документи показват, че в продължение само на шест дни през юли 2008 г. Манафорт е похарчил близо 100 000 долара за направени по поръчка кашмирени и копринени сака по 8500 долара всяко, шити по поръчка панталони, множество костюми за 7000 долара и други стоки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст