ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мрежа от ново поколение може да превърне София в умен град

виваком

София прави сериозна крачка напред в развитието си като умен град и има реален шанс да се нареди сред световните интелигентни градове като Ню Йорк, Амстердам, Барселона и Хелзинки. Това е възможно благодарение на LoRa – технология за изграждане на безжични комуникационни мрежи от нов тип, които осигуряват свързаност между всякакъв тип обекти, давайки им възможност да комуникират помежду си бързо и ефективно и без необходимост от СИМ карти.

Какво е LoRa?

LoRa (Long Range) е технология, използваща радиочестотен спектър в под-гигахерцовия диапазон (863 – 870 MHz за страните от Европейския Съюз) за комуникация с ниска мощност между много на брой устройства – сензори и базови станции, които са разположени върху обширна територия.

Технологията покрива изискванията по отношение на Интернет на Нещата (Internet of Things) – предлага сигурна двупосочна комуникация, мобилност и услуги, свързани с локализация. И всичко това с изключително нисък разход на енергия – LoRa позволява батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежа, изградена по тази технология, да бъде експлоатирана до 10 години. В София мрежата е изградена от VIVACOM в технологично партньорство с Nokia.

LoRa е само една от възможностите за превръщането на столицата ни в интелигентен и устойчив град, а умните решения за управление на процесите в града и бизнеса, са многобройни.

„Въпреки, че днес Internet of Things е осезаема реалност, ние смятаме, че това е едва началото на изключително значима технологична и бизнес
трансформация. Визията на Nokia за следващата стъпка към т. нар. „програмируем свят“ предвижда една ултра-свързана среда, в която огромен брой взаимно комуникиращи си устройства са обвързани с интелигентност, построена върху огромни масиви от информация. Тя ще допринесе за автоматизиране, опростяване и подобряване на човешкия живот в много области като умните градове например. Те, от своя страна, ще направят живота в урбанизираните региони по-умен, по сигурен и по- устойчив.“, заяви Мартин Богоев, управляващ директор на Nokia Networks за България.

България е 9-та в света и 6-та в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия. 

Сред възможностите, които LoRa дава, са:

– интелигентни системи за паркинги, които показват на водачите най-близкото свободно място за паркиране и ги навигират до там;
– интелигентно осветление, даващо по-голяма сигурност за гражданите, както и спестяване на разходи за електроенергия на общините;
– контрол на качеството на въздуха;
– ефективно управление на контейнерите за смет;
– дистанционно и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства за бита.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст