ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мрачна перспектива пред американската валута

валути

С наближаването на коледните и новогодишните празници валутните пазари постепенно се успокояват. А анализаторите вече правят прогнози и чертаят стратегии за следващата година. И, както си му е редът, не липсват разногласия за посоката на движение на зелените пари, която едва ли ще се повлияе от последното за годината официално съвещание на паричния комитет на Федералния резерв в средата на декември.

Според "Бенк ъф Америка" американският долар ще поскъпва през първото тримесечие на 2018-а, защото щатските компании ще репатрират средства, които в момента държат зад граница. Президентът Доналд Тръмп твърди, че този корпоративен кеш е в размер  общо на 4 трлн. щ. долара, 70% от които са в американска национална валута. Което означава, че равностойността на 1.2 трлн. долара е в чуждестранни парични единици. Ако компаниите конвертират една четвърт от тях през първите три месеца след данъчните промени, това би дало сериозен тласък на зелените пари, посочват анализаторите на "Бенк ъф Америка". Те очакват щатският долар да поскъпне до 1.10 за едно евро през 2018-а срещу грубо 1.18 щ. долара за евро  в късната следобедна европейска търговия на 6 декември и до 122 йени за един долар срещу 112.30 йени за долар в момента.

Предвижданията им са в остро противоречие със усреднената прогноза на експертите, анкетирани от агенция "Блумбърг" – 1.17 щ. долара за едно евро и 114 йени за един долар през първото тримесечие на 2018-а. Основанията им са, че по-строгата  политика на Федералния  резерв, работещата на пълни обороти щатска икономика и съживяването на "търговията на Тръмп" няма да са достатъчно силни стимули за долара. Защото световното стопанство набира скорост, а централните банки започват по-координиран цикъл на лихвени увеличения. На този фон – въпреки 8.6-процентния спад на индекса, отчитащ стойността на зелените пари към основните им валутни конкуренти, щатският долар все още е с 25% над минималната си цена от 2011-а, а като реална стойност валутният му курс е с 5% над средния за последните 20 години  (по изчисления  на "Сосиете Женерал"). Банковите анализатори очакват нов спад с 4.5% на доларовия индекс до края на 2018-а и залагат на еврото, на австралийския долар, норвежката крона и на някои източноевропейски парични единици срещу зелените пари.  

Засега щатската валута се колебае в близост до 1.18 щ. долара. А Европа все още има да разрешава множество проблеми, включително и BREXIT, формирането на нов германски кабинет и преформатиране на Европейския съюз.

Добрата новина е, че на пръв поглед гръцкото стопанство се оттласква от дъното. БВП на южната ни съседка се е повишил за трето поредно тримесечие в периода от юли до септември – с 0.3% спрямо второто и с 1.3% на годишна база. Макар че този ръст предлага известна икономическа стабилност на правителството, което се старае да излезе "чисто" от спасителните програми през август 2018-а, забавянето му спрямо 0.8-процентния му подем през второто тримесечие буди опасения, че целевото 1.6-процентно увеличение за 2017-а е трудно постижимо. И в действителност то едва ли ще бъде повече от 1.4 процента.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази се активизира. Средният дневен валутен оборот достигна 1908 млн. евро (3732 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.5% дял от купената и продадена валута.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст