Борисов и Ердоган обсъдиха срещата Турция-ЕС

борисов ердоган

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата обсъдиха идеята за организиране на среща в България между лидерите на европейските институции и на Турция. Премиерът Борисов посочи, че такава среща може да способства нормализирането на диалога между ЕС и Турция, което е от взаимен интерес.

Президентът Ердоган поздрави министър-председателя с официалния старт на Българското председателство на Съвета и му пожела то да е успешно както за Съюза, така и за страните от региона.

В началото на седмицата Европейската комисия потвърди, че среща между Европейския съюз и Турция ще се състои. "Идеята за такава среща съществува, но още не можем да потвърдим точна дата. Ще видим. Това не е среща в рамките на общата програма на председателите на институциите на ЕС и държавните и правителствените ръководители. Това е среща, която в някакъв момент може да се състои, щом условията са изпълнени и когато сме готови. Когато имаме новини, ще съобщим", обясни говорителят на ЕК. 

Той припомни тогава становището на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че ЕС и Турция имат общ интерес да останат близки партньори и да продължат съвместните разговори и действия, но Турция се отдалечава от ЕС и ако иска да се върне обратно, трябва да положи необходимите усилия. Няма да има напредък в отношенията, докато журналисти се намират в турски затвори, коментира Юнкер при посещението си в София за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст