ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ревизоро: Най-голямата сенчеста икономика са горивата

Парламент Емил Димитров

Целият автотранспортен сектор е сенчеста икономика, в земеделието има огромна сенчеста икономика – хората работят, но не е ясно какви пари получават, какво се осигуряват. В туризма е същото. Но все пак те работят и получават заплати. Но за мен най-голямата сенчеста икономика в момента са горивата. Там е най-големият проблем за държавата. Това коментира пред БНТ Емил Димитров – Ревизоро, председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата.

Ревизоро предлага да бъде приет нов закон за търговията с нефт и нефтени продукти. И с него да се регламентира поставяне на маркери върху горивата, които да показват от коя рафинерия са и за какво – износ или внос. Схемата ще е подобна на тази с поставянето на бандероли само че ще се ползват маркери защото продуктите са течни. Това според Димитров би могло да "дисциплинира " пазара и приходите в бюджета.

"За държавата няма значение кои търговски субекти работят, тя приема изначално, че всички са в легалния бранш, и когато е сигурно, че тя ще си събере парите, те да си преразпределят пазара, да се борят помежду си, пазарна политика. Но държавният интерес да бъде защитен, широкият обществен интерес, приходите. Засега – с неприемането на тези мерки има възможност за вариране", допълни той.

По отношение на алкохола, Димитров коментира, че докато се появява алкохол – менте по курортите и хората умират от некачествен алкохол, проблемът съществува. По думите му най-големият ресурс обаче е в горивата и очаква усилията на държавата тази година да са съсредоточени там.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст