Синдикатът на служителите в затворите настоява за преговори с премиера Борисов

Софийски затвор

Синдикатът на служителите в затворите настоява за преговори с премиера Бойко Борисов за увеличение на основното месечно възнаграждение с 20%, т.е. изравняване на възнагражденията на служителите на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана" с тези на служителите в МВР. Както и за поетапното решаване на проблемите с условията на труд и увеличаването на крайно недостатъчния пенитенциарен и охранителен състав в системата. Това става ясно от открито писмо на синдиката изпратено до министър-председателя. В него се казва още, че опитите за преговори с правосъдния министър Цецка Цачева са били безрезултатни, отбелязва БТА.

С писмото си синдикатът кани Борисов, министъра на финансите и министъра на правосъдието на среща по време на организирания протест, който ще се проведе на 10 март от 13.00 часа.

Протестът е под наслов "Европа и за нас" и ще протече като митинг-шествие, което ще премине от площада пред Министерството на правосъдието през Министерството на финансите до сградата на Министерския съвет. "Крайно време е Министерство на правосъдието и правителството на Република България да изпълнят съвместно и отговорно политическия ангажимент, който поеха през 2017 г. за равно третиране, унифициране и недискриминиране на служителите в Сектор "Сигурност", се казва в писмото на синдиката.

От синдиката уточняват, че не оказват натиск, а искат и настояват за преговори с премиера, за да се достигне до продуктивно решение на въпросите. "Ако това не се случи в рамките на две седмици, то на 26-27 март 2018 г. ще последва протест на хиляди работници и служители на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", с подкрепа на техните близки и други сродни организации, пред представителите на министрите на правосъдието от Европейския съюз, във връзка с предстоящото събитие, на което ще присъстват участници, представляващи съответните национални органи на участващите държави-членки на Европейския съюз, Европейската комисия, Генералния секретариат на Съвета, Европейския парламент, неучастващите държави-членки, представителите на трети страни, Евроюст, ОЛАФ, Европол, практикуващи юристи и академични среди", се казва в откритото писмо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст