Рокади в МВР преди поредната реформа

рокади

В периода, когато традиционно дирекциите на МВР се отчитат за свършеното през изминалата година, някои от тях осъмнаха с нови ръководства. Очевидно кадровите смени в тези дирекции по това време са знак, че служителите там не са си свършили добре работата.

Благоевградската полиция се оказа сред звената на МВР, където още в първия месец на 2018 г. бяха сменени няколко началници. Например Петър Зашев стана новият шеф на Първо РПУ на МВР в Благоевград, а Второ управление вече се  ръководи от Красимир Уроджолов.

Въртележката сред началниците в Благоевград продължи, като досегашният шеф на Първо РПУ Васил Джизов стана става шеф на сектор "Криминална полиция" в Областната дирекция на МВР, а криминалист №1 Евгени Куртишев пък става част от екипа на група "Тежки престъпления" в дирекцията. Кадровата рокада засегна и "Икономическа полиция" в дирекцията. Новият й началник е Георги Димитров.

Решението за кадровата рокада в управленията на благоевградската полиция беше взето от директора на областната дирекция Николай Хаджиев след повече от година наблюдение на състава, като основната му цел бе да подобри работата в дирекцията. Самият той е на този пост повече от година. 

През февруари и столичното Четвърто РПУ се оказа с ново ръководство. Началникът му Теменужка Капчина бе преназначена на нова длъжност в Главна дирекция "Национална полиция", сменен бе и заместник-шефът на РПУ-то Теодор Тасев, като на неговото място бе сложен Делян Гешев, досегашен началник на "Криминална полиция" в полицейското управление.

Шефът на разследващото звено в РПУ-то Аделина Малакова също беше свалена от поста си. Смяната предизвика много коментари, като според неофициалната информация причина за чистката е тежък конфликт между началника на управлението Капчина и главната дознателка Малакова, придружен с множество анонимни доноси за двете в дирекция "Вътрешна сигурност" – МВР. Излитайки от шефското място в РПУ-то, Капчина кацна като шеф на сектор "Координация и информационно-аналитична дейност" (КИАД) в Главна дирекция "Национална полиция".

В края на март с нови началници се сдобиха и служителите от още две областни дирекции на МВР. Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов лично представи старши комисар Петър Коцин, назначен за шеф на Видинската дирекция. До този момент Коцин бе началник на полицейския участък – Белоградчик.
Бившият директор на областната структура на МВР във Видин Янко Янколов пък беше изпратен да оглави дирекцията във Враца. Неговата кариера в МВР започва през 1995 г. като полицай към Второ РПУ в столицата, като последователно е заемал длъжностите полицай, старши полицай, командир на отделение, младши разузнавач, разузнавач, началник на група, началник на сектор. Бил е и заместник-началник на Пето Районно управление при СДВР.

Рокадите в МВР вървят на фона на мълвата, че в министерството се подготвя поредната мегареформа. В началото на февруари по време на парламентарен контрол вътрешният министър Валентин Радев спомена за това, че е замислен нов структурно-функционален модел на министерството. Според източници от министерството моделът ще бъде готов в средата на годината. В изработването му са включени и синдикалните организации на служителите от МВР.  Ръководството на министерството разчита много и на анализа, който се подготвя специално за МВР от Световната банка. Този доклад се очаква да е готов през май.

В момента се довършва и функционалният анализ на структурите в МВР, дело на български експерти. Двата доклада ще дадат насоките за изработването на нов Закон за МВР, за какъвто настояват синдикатите. Според тях законът трябва да влезе в сила от 1 януари 2019 година.

Неофициална информация разкрива, че се замисля разформироването на дирекция "Жандармерия", като такива звена вече ще има към всяка една областна дирекция. По същия начин ще бъде децентрализирана и сегашната Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Чантаджиите в министерството отново са на прицел, сочи информацията. Обществена тайна е, че администрацията на ведомството е раздута, но досега никой от предшествениците на Радев не успя да се пребори за орязването й. Както е известно, реформата в тази посока на бившия министър Румяна Бъчварова претърпя фиаско, след като беше бламирана от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, ръководена от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, както и от цялата парламентарна група на ГЕРБ. Против реформата се обяви финансовият министър Владислав Горанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст