Войнстващото невежество уби политиката

Парламент Данаил Кирилов

Невежеството е навсякъде около нас. То ни обкръжава, притиска, залива, дави. И това е от години. Но с всеки изминал ден става все по-агресивно, безочливо и страшно. Вече е войнстващо невежество.

Наскоро прочетох нещо, писано преди години, че Борисов и Цветанов са страшни, но това, което ще дойде след тях, ще е още по-страшно. И то дойде. ГЕРБ управляват почти 10 години и за това време напълниха всички институции с невежи и некомпетентни "калинки". Някой ще ми опонира, че и преди е било така – която партия дойде на власт, урежда с постове и службици собствените си партизани  за сметка на предишните партийни назначения. Да, но предишните поне имаха дотолкова акъл, че да оставят по някой и друг експерт – човек, който знае за какво става въпрос, вътре в нещата е и може да свърши работа. Защото все някой трябва да върши работата, нали?

Делян Добрев например така и не разбра защо му се карат от опозицията, каква е вината му, къде е грешката му  при шуробаджанашкото окупиране на общината в Хасково. Той дори се обиди, че нападат и не харесват неговия роднински "дрийм тийм". Толкова естествено му се вижда, когато е силният на деня да уреди всичките си братовчеди, приятели, съученици и партийни другари на уютни и доходоносни местенца. Ако не сложиш на кранчетата най-близките си и доверени хора, то кого да сложиш? Някакви експерти, специалисти, които не познаваш?

При ГЕРБ никакъв експерт не остана. Почти десет години професионалистите се гонят и уволняват и се заменят с верни партийни членове със съмнителни дипломи и знания. И като се има предвид интелектуалното ниво на първия и втория в партията, то всички останали трябва да са под тях. Не е удобно някак си да стърчиш над вожда с експертиза и задълбочени познания в която и да било област. А тези, чийто умствен багаж е по-голям (защото има и такива), умишлено се снишават – вероятно с кариеристични мотиви.

Този стил на профанизация на политиката и държавното управление, на решенията на проблемите във всички сфери беше наложен лично от Бойко Борисов през първия му мандат, ако не броим периода, прекаран в софийското кметство. Лесни, популистки, битови решения на сложни житейски, социални и икономически проблеми. Например за младежката безработица.

 "Kaĸ нямa paбoтa, бe? Haпpимep зa oвчap в мoмeнтa, и тaĸa ce тъpcи aгнeшĸo мeco и oвчo в цeлия Eвpoпeйcĸи cъюз… пpocтo във зeлeнчyĸoпpoизвoдcтвoтo .. мa тoй нямaл щoтo бил AЙ TИ cпeциaлиcт.."

Или за цената на картофите.

"Moeтo ceмeйcтвo, oтĸaĸтo aз ce пoмня – oт дeтe дo дeн днeшeн, ĸapтoфи нe e ĸyпyвaлo. Bинaги cмe cи ги caдили, ĸoпaли, глeдaли и нe cмe xoдили в плoд и зeлeнчyĸ, зa дa cи ĸyпим – нитo мaйĸa ми, нитo бaщa ми, нитo бaбa ми, нитo aз. И мoгa дa ви ĸaжa ĸaĸ ce caдят, aĸo нe знaeтe. Tpябвa дa ce cлoжaт нa тъмнo, зa дa пoĸълнaт, cлeд тoвa мaлĸo c мoтиĸaтa ce ĸoпaят, cлaгaт ce. И тoлĸoвa пycтeeщи зeми, вceĸи мoжe дa cи нacaди."

От просто по-просто. Премиер – слънце. Със замах предлага решения на нерешени с години проблеми.

Та затова не бива да се учудваме, че в третия парламент, доминиран от ГЕРБ, равнището на политически дебати и на законодателна дейност е под всякаква критика. Под дъното. Дори под "Винету". И забележете! – говорим за институцията с най-нисък рейтинг, най-ниско доверие от страна на гражданите и обществото. Рейтингът на Народното събрание варира около 9% в зависимост от интензитета на скандалите в него. А недоверието към работата на депутатите над 60 процента.

Фрапираща демонстрация на опростенчеството, на скудоумието и невежеството бяха обясненията и оправданията на властта след бягството на двамата опасни рецидивисти през парадния вход на Софийския централен затвор в навечерието на Великденските празници. Вместо да признаят съществуващите тежки проблеми в системата, до ушите ни достигнаха следните нелепици. "Хората са бягали от затвора от времето на граф Монте Кристо насам" – вещо се произнесе топ юристът на ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Даниел Кирилов. А шефът на парламентарната група и заместник-председател на партията Цветан Цветанов вдигна още повече летвата на абсурда, като се включи в оправдателния режим: "Аз мисля, че историческият преглед, който направи господин Кирилов, показва, че такива случаи е имало не само у нас."

Черешката на тортата обаче постави министърът на вътрешните работи Валентин Радев с бойкия отговор на журналистически въпрос. "Ние не мислим, а действаме." Мога да се хвана на бас, че сам не е разбрал какво точно е казал. Но думите и на тримата представители на управляващата партия ГЕРБ предизвикаха лавина от ирония и подигравки в социалните мрежи.

 

"Тук има огромен фурор на интелекти. Литературният герой граф Монте Кристо, призован 170 години по-късно в реториката на ГЕРБ, в нещо като извинение и попаднал в непредвидимата висока словесност на двама гербаджии, които разцъкват слабата си грамотност като двама играчи на тенис на маса: единият подава, другият връща, докато не остане камък върху камък в литературната история", написа един потребител на Фейсбук.

"От затвор и каторга са избягали: граф Монте Кристо, Жан Валжан, Омбре, синовете на Великата Мечка и още много други", произнесе се друг. Новата клетва в затвора пък била: "Да те настигне чистачката, дано!"

"Затворниците ги преследват единствено чистачките, щото правят стъпки по измитото!", бъзика се незнаен зевзек във социалната мрежа.

 

И смешно. И абсурдно. И жалко. И страшно! Защото това е политическият елит, който ни управлява и от чиито решения и действия зависи как живеем.

В психологията им един термин – Ефектът на Дънинг-Крюгер. С него се обозначава когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното. Тази склонност се приписва на "метакогнитивната неспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си". Или по-просто казано, некомпетентността сама по себе си пречи на човек да я осъзнае. Тоест  глупавият няма как да разбере, че е глупав.

Това, което се наблюдава през последните години, е, че все повече хора оценяват самите себе си по-високо, отколкото биха ги оценили останалите. На повечето хора им липсва "знанието за собственото знание, сбособността да оцениш реалистично спсобностите си и да познаваш собствените си граници". И най-вероятно в ГЕРБ има концентрация на такива хора. Не че в останалите политически субекти нивото е особено високо. Но ГЕРБ успя да събере посредствеността от цялата страна и да я докара в столицата – в парламента, в министерствата, в агенциите, в регулаторните органи. Още по-лошото е, че доста от тези екземпляри не само че имат погрешна самооценка за себе си, но се опитват и да демонстрират "начетеността" и "компетентността" си.

Така например амбициите на втория човек в ГЕРБ драстично се разминават със скромните му интелектуални възможности. Като мотор на партията за всички избори през лятото на 2016-а той вещо се опита да обясни каква ще е кандидатурата им за президент: "Вариантите са няколко. Имахме много достойни хора, които могат да бъдат избрани. Нашите хора се интересуват дали този човек ще бъде съпричастен към партията, или ще е външна личност. Кандидатурата ще бъде тясно свързана с партията, но все пак ще си остане надпартиен, ако заеме поста президент." Силно се съмнявам, че някой сериозен човек разбра нещо.

Всъщност в контекста на това, което става по света и в други европейски държави (най-пресен пример са изборите в Унгария) от десетина години, на фона на слабите европейски лидери може би политиците от ГЕРБ са си на мястото.

Лошото е, че посредствеността, невежеството и липсата на професионализъм не са само в политиката, а и в медиите, в социалните мрежи, в културата, в целия обществен живот. Там, където би трябвало да се формира мнението на хората, т.е. да получават достоверна информация и компетентни експертни анализи, за да могат да правят информиран избор. Това обаче у нас е заменено с надвикване в различни медии на някакви полуинтелигенти и самозвани специалисти по всичко. Като например среднистът с ланците, който разпродаде съоръженията на "Напоителни системи" за скраб – Георги Харизанов. Той сега менторства от телевизионния екран като представител на Института за дясна политика.

"Критичното мислене и рационалните дебати са кръвоносната система на демокрацията – без тях тя е просто куха форма, процедура. Която може лесно да се корумпира и да се обърне срещу собствената си същност. Как граждани, които не знаят, не искат да знаят и отказват да чуят, правят информиран избор? Как изобщо информираният избор е възможен, когато в публичните дебати рационални аргументи са заменени с "гневни крясъци"? Как сме сигурни, че така избраните представители имат знанията и компетентностите, които се очакват от тях, за да взимат решения? Възможно ли е те, въпреки собствената си некомпетентност, да чуят съветите на експертите и да вземат отговорни решения? Как гарантираме, че експертите не злоупотребяват със знанията си, за да се възползват от некомпетентността на вземащите решения и да прокарват решения в услуга на частни интереси вместо в името на общото благо?" Това написа тези дни известната блогърка Ралица Ковачева в едно прекрасно есе, наречено "Невежеството е новото нормално". Ами, това е. Няма какво да се добави.

За съжаление, отговорът на нейните въпроси е – ами, няма как. И очевидно ще си изпием до дъно горчивата чаша, след като избираме и преизбираме да ни водят незнаещи и неможещи политици. Както е казано: "Всеки народ си заслужава управниците." Знаем и продължението – "Прост народ, слаба държава."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст