ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цената на тока е в ръцете на Иван Иванов

Закритото заседание на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България Парламент Иван Иванов

ЧЕЗ изпрати до медиите позицията си за "манипулативни твърдения от страна на лидера на БСП относно внесените ценови предложения от дружествата на ЧЕЗ в България и опита да бъдат използвани за политически кампании". Поводът бе заявлението на Корнелия Нинова, че чехите искат увеличение на цената на нощната енергия с 51%, на дневната тарифа с 5%, на цената за достъп с 35% и на цената за пренос с 34%, както и поставените от нея въпроси: "Стои ли правителството зад продажбата на "ЧЕЗ България" на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?" и "Ще плати ли народът и тази далавера на управляващите?"

Практиката показва, че никога досега Комисията за енергийно и водно регулиране не е допускала подобни скокове в цените. Това бе подкрепено и от изказването на председателя й Иван Иванов, който категорично отхвърли възможността това да се случи от юли.

Иначе всички енергийни компании внесоха в края на март заявленията си за новите тарифи, които ще влязат в сила от 1 юли 2018-а. Тогава от трите електроразпределения само ЧЕЗ не обяви какво поскъпване иска. Дружеството "Енерго-Про", което оперира в Североизточна България, пожела средно поскъпване на тока с 5.5 на сто, а доставчикът в Югоизточна България ЕВН – с 6.9% на нощната и с 5.4 на сто на дневната тарифа.

"Няма никаква драма за българските потребители какво искат дружествата. За хората в България – за бита и бизнеса, има значение какво решение ще вземе КЕВР“, обясни Иван Иванов по време на конференцията "Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие". "Комисията ще вземе решение, за да защити обществения интерес“, допълни той.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък отбеляза, че смяната на собствеността на ЧЕЗ в България няма да промени цената на електрическата енергия. "Електроразпределителните предприятия и всяко едно предприятие са в правото си да предявят искания за цена, но в крайна сметка цената се определя от регулатора и хората трябва да бъдат спокойни", каза още тя.

Междувременно в. "Лидове Новини" оповести, позовавайки се на свои източници, че "ЧЕЗ Груп" има резервен вариант за продажбата на активите си у нас. В случай че избраният купувач – "Инерком", не успее да осигури сумата за покупката на енергото, чехите щели да преговарят с индийската  India Power Consortium. 

Предварителният договор между ЧЕЗ и "Инерком" беше сключен в края на февруари и българската фирма има деветмесечен срок, за да намери парите. По неофициална информация става дума за около 350 млн. евро.

На 12 април пък председателят на анкетната комисия, която проверява обстоятелствата около продажбата на активите на ЧЕЗ, Жельо Бойчев отчете досегашната й работа. Социалистът съобщи, че е получил отговор от две български банки, за които медиите писаха, че са проявили интерес за финансиране на сделката между "Инерком"и чешката енергийна компания. 

"Получихме писмо от "УниКредит Булбанк", в което ни отговориха, че въпросът ни е професионална тайна и не коментират участието си в сделката за ЧЕЗ. От Първа инвестиционна банка са ни отговорили доста конкретно. От отговора им става ясно, че на 19 декември банката е издала писмо за подкрепа, с което заявява интерес за финансиране на покупката на активите на ЧЕЗ в България", каза Бойчев. По думите му на 30 ноември "Инерком" е уведомила банката, че е избрана за купувач, а сумата, цитирана в писмото, е 80 млн. лева. Все още се очаква отговор от Българската банка за развитие, която вече на няколко пъти опроверга твърденията за участието й в сделката. 

Анкетната комисия е поискал допълнителни сведения от КЕВР и по-точно какви са инвестициите на "ЧЕЗ България" от 2005-а насам. Депутатите желаят да се сдобият и с докладите от одитите, които енергийният регулатор е направил на компанията през последните години.

Последното редовно заседание на временната комисия е насрочено за 17 април. В аванс Жельо Бойчев информира, че от "Инерком" са потвърдили участието си. Не стана ясно обаче дали собственичката Гинка Върбакова ще присъства лично. Поканени са също представители на КЕВР и Министерството на енергетиката. 

По всяка вероятно ще бъде поискано от парламента удължаване на мандата за работа на комисията "ЧЕЗ" с още 1 месец. "Изпратихме писмо и до Чехия, в което молим да ни информират кога и с кого са водени разговори, както и какви са били условията към потенциалните купувачи. Десетки са въпросите ни, част от които са изпратени на база на получената вече информация или за да я допълнят. Очакваме отговор на редица важни въпроси от институциите", посочи Бойчев. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст