Тъмната тайна зад най-скъпото имение в Германия

олигарси имение

За 13 млн. евро се продава най-скъпото имение в Германия: Villa Glory в Гармиш-Партенкирхен. То е по-луксозно и от къщата на Абрамович в същия град. Glory e собственост на украинец, а зад стените му се крие тъмна тайна, отбелязва Deutsche Welle.

Описанието "луксозно имение" е недостатъчно: "Villa Glory" е много повече. Самото име "Glory" говори за слава и великолепие. Снимките от помещенията красноречиво показват истинската му стойност. "За строежа са били използвани само най-висококачествени и скъпоценни материали", гласа рекламата, поместена в един интернет-портал за луксозни недвижими имоти. Обявената цена за продажбата на луксозната постройка е близо 13 милиона евро.

 Осветителни тела в стил Рококо красят блестящите зали, мраморните подове ѝ придават чара на италиански благороднически дворец. В обзавеждането на имението е участвал един от най-реномираните специалисти по вътрешен дизайн в Мюнхен, се казва още в обявата. По негова идея в централното помещение е вграден асансьор, облицован с най-благородно дърво. Това затъмнява по лукс дори имението "Лайтеншльосел" на руския милиардер Роман Абрамович, което също се намира в Гармиш-Партенкирхен.

Собственикът на разкошната "Villa Glory" не търси излишна публичност. Името му дори не е вписано в имотния регистър и това не е случайно. През юни 2010 младият украински новобогаташ Микола Хута закупил имот с площ 3700 кв.м. в Гармиш-Партенкирхен, на което смятал да изгради приказен дворец. 28-годишният син на украински аграрен барон платил 3,3 млн. евро за парцела.

В края на 2010, непосредствено след купуването на земята в Гармиш, Микола Хута поел и аграрната империя на баща си Иван в Украйна. Името на неговия холдинг е "Mriya", което на украински означава "мечта". И наистина, с "Mriya" отначало са свързани мечтите за по-добър живот на мнозина украинци. Младият Микола олицетворявал едно ново поколение от аграрни мениджъри, които искали да оползотворят потенциала на плодородния украински чернозем с подкрепата на чуждестранните инвеститори.

През 2011 Хута младши излиза с "Mriya" на борсата във Франкфурт на Майн. Търсенето на акции за бързоразвиващия се холдинг било огромно: до 2013 Хута набира капитали в размер на 600 милиона долара. Във фазата на нулевите лихви в еврозоната, редица западни инвеститори били привлечени от обещаваните печалби от 9,5%. За да поддържа борсовия курс на акцията, "Mriya" наемал под аренда все нови и нови земи. Скоро холдингът контролирал огромни аграрни площи в Украйна – по-големи от германската провинция Саарланд.

Германски банки и фирми също инвестирали в холдинга, предоставяйки му изгодни кредити и доставяйки огромно количество германски трактори, вършачки и друга модерна селскостопанска техника. Така били сключени сделки за 75 милиона евро с германско участие. Сред кредиторите фигурирали Дойче Банк и провинциалните банки на Берлин и Баден-Вюртемберг.

После идва шокът: през лятото на 2014 "Mriya" обявява фалит и не може да обслужва планината от натрупани дългове в размер на 1,3 млрд. долара. Когато спешно свиканата комисия на кредиторите поема контрола над холдинга, се разкрива огромна измама.

Оказва се, че "Mriya" още от самото начало е трупал загуби за милиони, а тлъстите печалби са били само на книга – за пред инвеститорите. "Холдингът редовно е получавал плащания за стоки, които никога не са съществували. Мениджмънтът неправомерно е отклонявал част от парите към предварително създадена фирма в Кипър, с чиято помощ били разкрасявани статистиките", казва днешният финансов директор на "Mriya" Тон Хулс, който управлява остатъците от холдинга. Много от него обаче не е останало – земята не е била негова собственост, а взета под аренда, а тракторите и вършачките били окрадени още преди кредиторите да се усетят. Микола Хута и неговото семейство пък своевременно успели да се укрият в швейцарския кантон Обвалден.

В Украйна срещу Хута е заведено дело за злоупотреби, което би могло да го вкара в затвора за дълго. Според данните на кредиторите, в течение на няколко години семейството отклонило повече от 200 млн. долара от холдинга с помощта на фирма-пощенска кутия на Вирджинските острови.

Една част от окрадените пари очевидно са били вложени и в строежа на луксозното имение в Гармиш-Партенкирхен. "Villa Glory" междувременно принадлежи на Виктория Хута – съпругата на Микола. Тя става собственичка след като Швейцария отхвърлила молбата на мъжа ѝ за убежище и по този начин подготвила почвата за предаването му на Украйна. Хута безуспешно се бори срещу екстрадирането си пред различни съдебни инстанции. Предстои швейцарският Административен съд да вземе окончателно становище по въпроса. Съдебният натиск срещу олигарха явно го е накарал спешно да обяви луксозния имот в Гармиш за продан. Малко преди оповестяването на съдебното решение от Швейцария цената на имението беше намалена от 18 на "само" 13 милиона евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст