Търговията с данни е отпреди дигиталната ера

фейсбук

Къде е границата на това да ползваме едни данни за добри цели или за лоши е като при всяка друга човешка дейност, отбеляза основателят на Софтуерния университет Светлин Наков в предаването "Неделя 150". "Ако ти продаваш фотоапарати по интернет ще искаш да разбереш кои са тези хора, които се интересуват от такива неща – да си завъдиш такава общност, и това е съвсем естествено. Това са инструменти и трябва да свикваме, че ги има. Който не иска да го следят в интернет и да не му ползват данните, да спре да ползва и електронни устройства – първото е мобилния телефон."

Търговията с данни е нещо отпреди дигиталната ера, а управлението на бизнеси на базата на данни е от много преди да има компютри, допълни Наков: "Сега просто инструментите напреднаха, а източниците на данни стават повече и по-лесно достъпни. Не виждам нищо кой знае колко различно, освен че технологията напредна и тя се отразява и в този аспект на живота. Тоест, на следващите избори всички ще ползват такива дигитални канали и данни и нещата ще се изравнят. Сега е било може би нечестно, защото, да кажем единият ги е ползвал по-успешно, а пък другият не е знаел, не се е усетил.“

Целият свят се управлява на базата на данни и на проучвания, просто сега имаме повече данни, изтъкна Светлин Наков: 

"Тъмната страна е, ако ги придобиваш по нелегален начин – това наистина е нещо, което не би трябвало да се случва. От друга страна пък ако ги имаш, наистина ли няма да ги ползваш? Вярваме ли, че "Кеймбридж аналитика" наистина са изтрили тези данни? Аз лично не го вярвам. Вероятно те са ги продали на трети фирми, четвърти, непроследимо, и ще си ги ползват, докато тези хора починат. Те са 80 милиона. Това е огромно богатство и никой няма да го изхвърли току-така."

Специалистът по дигитален маркетинг Георги Малчев също заяви, че на практика дигиталният свят отразява реалния свят на хората със засилване на определени неща: "Ако в реалния свят има хора, които са измамници, има хора, които са богове на пропагандата, няма как да очакваме в дигиталния свят тези неща да не се случват. В дигиталния свят нещата са по-проследими, ефектът е много по-видим. Единственото, което може да се направи – регулация, а другата част: това, което хората сами решават – до какво ниво какво биха правили. Колкото и да е странно, има хора, които постоянно се чекират, че в следващите три седмици ще са в друг град, разбирайте – ако са се чекирали преди това – и къде им е къщата. Дават сигнал на някой: „Ехо, в следващите три седмици няма никой вкъщи.“

Бизнес моделът на Фейсбук няма да се промени, той ще продължи да работи по този начин, по който вие всеки ден оставяте сигнал за нови интереси – дали искате да се занимавате със зумба или искате да правите глинени съдове, уточни Малчев след изслушването на създателя на социалната платформа Марк Зукърбърг в американския Сенат.

"Фейсбук е една безотказно работеща машина за таргетиране. Имате аудитории и тези аудитории ги достигате на супер конкретно ниво, тоест, не е подобно на телевизии или на билбордове. След това имате вниманието – на мобилно устройство вашето внимание е 79% по-силно, отколкото ако гледате телевизия. И последното нещо е гъвкавостта – една от причините екосистеми като Гугъл и Фейсбук да работят е постоянната гъвкавост, защото постоянно имате нови хора, нови сигнали, които взаимодействат с вашите реклами, вашите видеа и постоянно разбирате дали се получава или не. Това няма как да се промени."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст