ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Институциите застанаха зад шивачките от фалиралата „Тренд фешън текстил“

Парламент Мая Манолова обществена дискусия за промени в закона за местното самоуправление

Шивачките от фалиралото предприятие „Тренд фешън текстил“, което има цехове в Раковски и Кричим,  ще получат пълно съдействие от  НОИ, НАП и Инспекцията по труда в Пловдив, за да бъдат  уредени документите им и да получат дължимите  заплати и обезщетения. Това стана ясно по време на втората среща на работниците с омбудсмана Мая Манолова и представители на институциите, сочи Радио Пловдив.

Манолова посъветва шивачките, които втори месец не получават възнагражденията си и са в платен престои поради фалит на фирмата, да не подписват документи за напускане по взаимно съгласие. По думите й те трябва да преминат към процедура за прекратяване на правотношението поради неплатени суми от работодателя, което ще гарантира  правата им за максимално дълго  обезщетение от Бюрото по труда.

В последващ етап работниците могат да получат парите си от Фонда за гарантирани вземания, но след като мине процедурата по обявавне на предприятието в несъстоятелност.

От своя страна директорът на Инспекцията по труда Атанас Чернаев съобщи, че процедурата е стартирала, но счетоводната фирма, която обслужва фалиралата фирма, не е предоставила необходимите документи. Той допълни, че проверките в дружеството продължават и вече има наложени административни актове.

НАП- Пловдив също  извършват в момента проверка на шивашката фирма. Междувременно шивачките са получили ПИК  от НОИ и всички, които имат нужда от информация могат да я получат на място в осигурителния институт, увери директорът му Розалия Джинева.

На срещата днес шивачките получиха предложение за работа от друга шивашка фирма, която може да наеме до 60 служители  за цехове в Раковски, Чирпан и Кричим. Мая Манолова увери присъстващите, че промените в законодателството им гарантират пълното изплащане на всички  осигуровки и дължими суми.

Представител на фирмата отново не дойде на срещата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст