ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кой кого профилактира по делото “КТБ”?

Специализиран наказателен съд Дело КТБ Корпоративна търговска банка... Иван Гешев

Разнопосочно профилактиране и процесуално надцакване белязаха началото по същество на делото за източване на Корпоративна търговска банка (КТБ). Специализираната прокуратура извади нов коз, който ръководителят й Иван Гешев анонсира на предишното заседание в края на март. Тогава Гешев, който води и екипа от наблюдаващи прокурори по делото "КТБ", съобщи пред медиите че основният обвиняем по делото – банкерът Цветан Василев, предлагал 200 000 лв., за да бъдат "профилактирани" някои от свидетелите. Това било документирано в показанията на свидетели, някои от които заявили дори, че са заплашвани с убийство.  

"Дали въпросните свидетели ще повторят това, което са казали пред съда, или ще се отрекат, дали ще се разболеят в деня на разпита си, не мога да кажа – варианти има много", коментира тогава Гешев. Така и не стана ясно в кой етап на досъдебната фаза са направени тези твърдения, но на заседанието тази седмица те бяха надградени с новината, че е повдигнато обвинение за натиск срещу свидетели към  един от адвокатите на подсъдимите. 

"Има обвинение срещу един от адвокатите на г-н Цветан Василев в Специализираната прокуратура за това, че са дадени едни пари на същия човек за "профилактиране" на свидетелите по делото", заяви пред медиите Иван Гешев. По думите му заплахи с убийство са отправени срещу "един-двама свидетели по делото", което е дало основание на държавното обвинение да отдели тези материали още преди две години в отделна преписка в Софийската градска прокуратура. Наред с данните за смъртните закани били извършени и "вандалски дейности" по отношение на трети свидетел, за което имало преписка в столичното Шесто районно управление на МВР. 

Шефът на спецпрокуратурата описа и друг метод за профилактиране на свидетелите – с образуване срещу тях на "различни дела от други свидетели в процеса, които са от кръга на Цветан Василев". Ставало въпрос за търговски  или "частни" дела, най-вече в Софийския районен съд. Свидетелят, който се оплакал от това, смятал, че по този начин му се оказва натиск – определени хора се свързали с него и му намекнали, че ако промени поведението си по делото КТБ, съответните мерки спрямо него ще приключат.

"По този сигнал ние ще проверим дали има извършени престъпления от магистрати, защото се посочват определени такива. Съдът прие молбата за сведение, данните са препратени на Инспектората на Висшия съдебен съвет, както и на Специализираната прокуратура. Инспекторатът вероятно ще извърши проверка на конкретните производства, които се сочат в този сигнал", заяви Гешев. И допълни, че е проблем законът да позволява тормоз върху прокурори, разследващи, свидетели и други, свързани с делата хора.

За никого не е тайна обаче, че най-тормозеният свидетел по презумпция е основният свидетел на прокуратурата – Бисер Лазов. Човекът, който участва активно в схемите за завладяване на свързани с КТБ активи за милиони,  логично е и онзи, когото съдят най-често по търговски, граждански и наказателни дела от частен характер. Освен че не е ясно какво ще проверява съдебният инспекторат при упражняване на законни права пред съда, показателен за достоверността на оплакванията на Лазов, е фактът, че по тях не са образувани досъдебни производства в продължение на две години. 

Адвокатите на Цветан Василев не се впечатлиха, нито се притесниха от твърденията на наблюдаващия прокурор. Лазар Карадалиев, към когото, както се  заговори, било  повдигнато обвинението, окачестви това като "поредните тъпотии на господин Гешев". Другият адвокат на банкера – Константин Симеонов, увери, че не знае да има повдигнато такова обвинение и че никога не е виждал Бисер Лазов.

"Това са приказки на пазара. Има някакви глупости по делото, отделени в отделно производство, но не са образувани срещу някого конкретно. Ако има повдигнато обвинение, някой трябва да знае", коментира Симеонов. Според него един от отделените материали по делото е заведен срещу неизвестен извършител, но в него не ставало дума за Бисер Лазов. Свидетелката Албена Андреева пък подала жалба, че я съдят за 500 000 лв,. които изтеглила от сметка на едната от фирмите, свързани с делото.

Константин Симеонов на свой ред уличи спецпрокуратурата в целенасочени действия,  целящи  определени свидетели да не влязат в съдебната зала, за да не може да им бъдат задавани въпроси от защитата на подсъдимите. "Ще твърдят, че са заплашени, застрашени, ще ги направят защитени свидетели и ние няма да им видим очите в залата. Бисер Лазов има 30 и кусур разпита, на тях не е присъствал защитник, за да му задава съответните въпроси, Много интересни ще бъдат тези разпити, когато му дойде времето. И сега започва подготовката за тяхната "защита", защото са застрашени", заяви язвително Симеонов. 

Председателката на съдебния състав Виржиния Петрова пък размени реплики с адвокатите по въпроса за прочитането на обвинителния акт в обем от 5000 страници, което би отнело месеци. След като подсъдимите и адвокатите настояха това да бъде направено, Петрова  ги покани да слушат прави, на крака. "След като прокурорът ще чете прав обвинителния акт, тогава нека всички – подсъдими и адвокати, да станат прави, тъй като това е най-тържествената част при старта на делото!" Закачката приключи след възражение за липсата на законова регламентация в тази насока, а Иван Гешев коментира по-късно, че защитата бави процеса.

"Трябва да е ясно, това не е задължителна процедура, а чисто формална. По повечето дела адвокатите казват, че са съгласни обвинителният акт да не се чете, и в протокола се записва "прочете се". По това конкретно дело не прокуратурата бави процеса. В случая защитата и подсъдимите го бавят чрез тази чисто формална процедура. Прокуратурата не се притеснява да встъпи в процеса, да се видят доказателствата. Това, което в момента се чете в залата, е от една година на сайта на прокуратурата на Република България. Отделно го има в постановленията на самите обвиняеми. Те са го прочели преди еддна, две или три години. Това е безсмислено упражнение", контрира Гешев. 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст