ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Мечешка услуга” за президента

Президентът Румен Радев откри в УНСС младежи икономически форум

Високият устойчив рейтинг на президента Румен Радев между 60 и 70% очевидно се явява дразнител както за управляващите от ГЕРБ, така и за опозиционната БСП. И докато вторият човек в Бойко-Борисовата партия и шеф на депутатите й Цветан Цветанов води война срещу държавния глава, то Столетницата – под ръководството на Корнелия Нинова, всячески се опитва да се прилепи към него, търсейки електорални дивиденти за следващите избори.

Засега Радев продължава да акумулира доверие от целия политически спектър и противопоставянето му с ГЕРБ не му носи негативи. Но негативи може да му донесе едно евентуално пакетиране с БСП. Вярно, че той бе кандидатура за президентския пост на тази партия, а след издигането му от инициативен комитет  тя го подкрепи. Но тъй като за него гласува много по-широк кръг избиратели от електората на левицата, Радев прави всичко възможно да се дистанцира от социалистите и да влезе в ролята си на обединител на всички българи.

Според някои анализатори картинката, която се получавала в отношенията между държавния глава, управляващите и опозицията, наподобявала триъгълник. Други наблюдатели обаче смятат, че не е точно така, а по-скоро има линии на съприкосновение и на противоречия. Илюзията за триъгълник се създавала от това, че БСП се опитвала да се прикачи към президента. Но го правела по един елементарен и паразитен начин. Нинова често се хващала за някоя от хапливите реплики на президента, отправени към управляващите, правителството или Цветанов, и започвала да я експлоатира в полза на опозиционността на БСП. Най-пресният пример бил с метафората за прожекторите, използвана от Румен Радев в лекция пред студенти от УНСС. Но въпросът не бил в това да подхванеш и повтаряш една фраза, която е отекнала в обществото. Въпросът бил друг – лидерът на опозицията от своята позиция на парламентарна сила, която има други възможности – различни от тези на президентската институция, да види какво може да направи за осветяването на задкулисието, на правенето на политика и бизнес на тъмно. Става дума за реални и последователни действия, а не за вдигане на джангър с "изплагиатствани" от президента критични оценки. 

За съжаление  БСП още не може да се отърси от този недъг да подхваща шумно някаква важна за обществото тема и след това да я остави да заглъхне. Или пък да допусне дебатите по нея да се профанизират. Все още ефектните изрази и емоциите заместват конкретните действия и рациото.

От своя страна  държавният глава гледа да се дистанцира от БСП. Да, понякога той се солидаризира с позиции на опозицията. Но друг път показва, че има различно мнение. От една страна, той се опитва да не дава козове в ръцете на ГЕРБ, за да не го пришиват към БСП. От друга страна, все пак не иска да разочарова и изгуби хората от левия спектър, които са му повярвали и са гласували за него на президентските избори през ноември 2016-а.

Според повечето анализатори много отдавна е проличало, че президентът не е обвързан с БСП. Той си има свой дневен ред и собствен подход към нещата, позициите му понякога съвпадат с тези на левицата, понякога не съвпадат. Но те не играят тандем, категорични са политолозите. Обратното е внушение, което се повтаря с чисто пропагандни цели.

Някои смятат, че Нинова и БСП се опитват да опитомят президента Радев, за да не забравя откъде е тръгнал, т.е. коя политическа сила го е предложила за поста. Но това не е точно така. По-скоро левицата гледа да го използва. "Опитва се да изсмуче от него идеи, послания и влияние. И го прави по един нескопосан начин. Президентът, както виждате, не се е загрижил за БСП. Ако някой смята, че президентът ще прави жертви само и само да кръводарява политическа енергия на БСП, много се заблуждава", твърди политолог.

Според друг пък съществува и известна завист и ревност сред някои кръгове в БСП, че държавният глава не е партийна фигура, а е независим. Те не смеят да се обявят открито срещу него, но подчертано се правят на разсеяни и са пасивни по някои въпроси, които той повдига и които е логично БСП – като опозиция, сериозно да подеме.

Именно поради тези сложни взаимоотношения се получава едно напрежение между президента и БСП, което не е толкова видимо, както това между държавния глава и ГЕРБ. И то е различно от напрежението между социалистическата партия и формацията на Бойко Борисов. Разликата е в това, че ГЕРБ – и Борисов, и Цветанов, виждат в президента заплаха, каквато не виждат в БСП, обясняват политолози. Държавният глава е два пъти по-популярен от ГЕРБ и от ръководителите на партията, а БСП е по-малко популярна и има по-малка подкрепа от ГЕРБ.

Поради тези факти желанието и опитите на левицата да се прилепи до президента, да го подкрепи като съюзник по този недодялан начин, но да черпи от популярността му политически потенциал – всичко това му прави "мечешка услуга". Радев разбира това и затова ще продължи да се дистанцира от БСП. Ще продължи и да прави жестове към десницата, за да се опита да се позиционира в центъра, където всъщност му е мястото. Това пък още повече ще настървява ГЕРБ, които възприемат центъра като тяхна запазена територия, защото им осигурява възможности за маневриране.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст