ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рекламата на хазарта е вредна

проф. Станислав Станилов

"Веднъж завинаги трябва да се престане със срутването на мандатите и отиването на извънредни избори в България."

"Войните не се предизвикват от национализма, а от едрия финансов и индустриален капитал."

"В една бедна държава винаги има пари за алкохол, за цигари и за оръжие. За хляб може да няма."

 

 

Проф. Станилов, защо лидерът на "Атака"  Волен Сидеров се разсърди толкова много на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов заради срещите им с председателя на БСП Корнелия Нинова?

– Изобщо не се е разсърдил, а просто им направи бележка, че когато се срещат с лидера на най-голямата опозиционна партия, е редно да уведомят. Това бяха политически срещи и би трябвало да се каже на коалиционен съвет. Те са го направили ад хок, импулсивно. Затова беше цялата работа. Случват се такива неща в една коалиция.

Да, но се създаде впечатление, че има някакво недоверие между партиите в патриотичната коалиция.  Дори се появиха съмнения, че те търсят авариен изход, спасяване поединично след управлението с ГЕРБ.

– Рано е още да се спасяват поединично, дори да се спасяват изобщо. Виждането на Волен Сидеров е за коалиция от избори до избори. Всеки път коалицията да остава стабилна и да се явяват на избори заедно. А дали и как ще стане зависи от другите двама лидери, първо. Второ – да се спасяваме поединично, както вече казах, е още рано. И трето – това е типичното консервативно мислене да се търси под вола теле. Значи, случило се е нещо и веднага започват приказките, че те са се скарали там нещо, вътре. Винаги има различни мнения, които се споделят, на които се реагира, обсъждат се. Но това не засяга коалицията като цяло. Защото тази коалиция е влязла в управлението с две бази. Първата е да се изкара мандатът. В България веднъж завинаги трябва да се престане със срутването на мандатите и отиването на извънредни, предсрочни избори всяка година. И второ – част от ценностите, които ние изповядваме, като например по-високи пенсии, да се изпълнят от общата коалиция. Засега увеличиха минималните пенсии, ще видим от Нова година как ще бъде. Аз не разбирам какви са тези вълнения около патриотичната коалиция. Това, че Валери е по-темпераментен и прави подобни изпълнения, а Краси Каракачанов се увлича, няма отношение към коалицията. Има значение само за медиите, особено електронните, които непрестанно търсят под вола теле, а то теле няма.

Валери Симеонов няколко пъти подмята, че на следващите избори коалицията може да не бъде в този състав.

– Партията на Валери, когато се яви сама на избори, никога не е влизала в парламента. А когато се яви в коалиция, е влизала. "Атака" е влизала и сама.

Как си обяснявате номера, който спретна на "Обединени патриоти"  председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов със законопроекта за вероизповеданията?

– Не ми се иска да го коментирам. При нас този въпрос се движеше от ВМРО, те са се договаряли с Красимир Велчев, който е председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека. С него е говорено този законопроект да бъде внесен заедно с ГЕРБ. И тука изниква Цветанов – заедно с ДПС и БСП, и внасят друг законопроект. Такива номера аз ги наричам "в стил Искра Фидосова". За мен такива номера са необясними. Но сега, като влязат за разглеждане двата проекта, ще видим кой кого.

Още два-три такива номера могат ли да разклатят голямата коалиция?

– Не могат. Сега  този закон за вероизповеданията не е най-важната работа в държавата. Както казва Волен Сидеров, най-важното е повишаването на доходите на гражданите и повишаване нивото на националната сигурност в България. По тези два въпроса правителството взема някакви мерки.

Иска ли някой да вбие клин в патриотичната коалиция?

– Естествено. Всички искат. Всички партии, които възприемат "Обединени патриоти" като конкурент в политическата система. Всички искат един конкурент да изчезне от политическото пространство. То е ясно. Но вбиването на клин в този смисъл, от тази позиция не може да се осъществи. Поне според мен.

Но ДПС продължава да настоява за отстраняването ви от властта.

– Откакто сме влезли в управлението, ДПС ни отричат изцяло като политическа сила в самия парламент. Твърдят, че ние сме вредни, от трибуната ни наричат идиоти и етнонационалисти. По едно време се усетиха, че ако ние сме етнонационалисти и мразим турците, те са етническа партия, която е антиконституционна, и спряха да ни наричат така. Това Данчо Ментата го беше измислил. С това те показват, че не са нито демократи, нито либерали, за каквито се представят и се бият в гърдите, щом отричат политическото представителство на над 300 000 души в България и правото им да участват в управлението. Всичко това е нонсенс. Те просто са турска партия, това първо. Второ, миналата или по-миналата седмица същият Данчо Ментата излезе на трибуната и държа една реч как национализмите в цяла Европа били ужасно лоши и как тези национализми предизвикали две кръвопролитни световни войни, и те трябва да бъдат затрити изцяло заедно с българските националисти. Което беше ужасяваща глупост. И ако някой изобщо разбира от история в пленарната зала, трябваше да го освирка. Но понеже нямаше такива реакции, не взех отношение. Иначе щях да изляза да му обясня, че войните не се предизвикват от национализма, а от едрия финансов и индустриален капитал. И причината за тях е воюването за пазари, за човешки ресурси, за природни ресурси, за енергийни ресурси и т. н. Воюва се за ресурс. Даже Хитлер го е казал на едно съвещание пред своите генерали през 1943 г. в бункера във Волсбург, че всичко това, дето се гонят евреите, нацизмът – това са само повърхността, формата, средството, а останалото е борбата за ресурса. Затова национализмите, патриотизма, любовта към отечеството бяха използвани от същия този едър финансов и индустриален капитал, който трябваше да завоюва ресурси. И сега е същото. Защо тръгва целият Запад начело със САЩ срещу Русия? Руските ресурси са огромни и трябва да бъдат изпапани от транснационалните компании, чиято главна база са САЩ. Те само използват националните държави. А национализмът е такъв, какъвто го е създала историята. Той не е измислен. Националните държави също не са измислени.

Имаше ли елемент на провокация в посещението на Волен Сидеров и Явор Нотев в Крим?

– Каква провокация? Те бяха поканени от министър-председателя на Крим. Там бяха един куп експерти – западни, американци, германци, всякакви имаше. Аз съм ходил в Крим три пъти. Кого провокирам?

Определени либерални среди, изповядващи евроатлантически ценности.

– Тези среди може да го усещат като провокация колкото си искат. В Крим живеят 85% руснаци, които са ми симпатични и при тях се чувствам много добре. И защото смятам Крим за част от Русия. В края на краищата Украйна, която претендира за Крим, когато беше създавана, полуостровът не беше в нейните граници. Той й беше подарен след това от Хрушчов. Същата Украйна е създадена от Ленин. Такава държава в историята няма.

Ще подкрепи ли "Атака" вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов за ограничаване на рекламата на хазарта, за връщане частично на тютюнопушенето в заведенията?

– Да започнем на обратно. Тази промяна в Закона за здравето – за тютюнопушене на обособени места, съм я внасял два пъти и не е минала. Предлагах варианти, като например заведенията да си купуват лиценз, както е в някои германски провинции. Но в здравната комисия са само лекари, които гласуват "против". Трябва да се има предвид, че един закон в една държава не бива да бъде гласуван, ако не може да бъде изпълняван. Обществените настроения в България са такива, че тази разпоредба в сегашния закон за пълната забрана  ще бъде нарушавана. Тоест  законът се нарушава повсеместно. Затова Валери иска да се върне пушенето в обособени помещения. И е прав, само че няма да стане. Аз ще гласувам за това, но няма да стане. За промените в Закона за хазарта още не съм решил. Не сме го обсъждали още и в партията. Може би ще го подкрепим. Аз лично смятам, че рекламата на хазарта е вредна, точно тази реклама за търкането на талончета. От друга страна, работодателите протестират, че щели да паднат данъците, които се внасят, което е приход за държавата. Ами, тези данъци откъде идват? От джобовете на най-бедните хора. Те са жертвата на тази реклама. Те са вманиачени вече. Аз гледам хора, които няма какво да ядат, но търкат талончета. И това е поради беднотията. То е същото като тютюнопушенето – социален проблем. В една бедна държава винаги има пари за алкохол, за цигари и за оръжие. За хляб може да няма. И у нас всичко това е резултат от безизходица, от лошата социална среда, от абсолютната несправедливост, която цари в тази либерална система. Това, че парите са поставени пред човека.

Как си обяснявате, че зачестиха протестите на различни браншове и съсловия? Търпението на хората като че ли се изчерпва.

– Ами, като се изчерпва търпението на хората, ще излязат на улицата, ще сменят правителството. Ще дойде друго, което ще бъде същото. Пак ще предизвикат нови избори, защото хората като гласуват, не гледат за кого гласуват, кой какво им предлага и кой се опитва да си изпълни предизборните обещания. Или само се държат абсолютно излишни речи. Корнелия Нинова казва: ще ви заведа във властта. А после?

Протестите зачестиха, но те са някак си парцелирани и правителството се справя с тях- къде с пари, къде с обещания.

 

 

Станислав Станилов е роден на 9 септември 1943 г. в Габрово. През 1961-ва завършва Априловската гимназия, а през 1968-а се дипломира във Великотърновския университет, специалност история. През 1969-1972 г. е уредник в Историческия музей в Шумен, по-късно работи като научен работник в София. От 1977-а е научен сътрудник, а от 1987-а – старши научен сътрудник. Депутат в 40-ото, 41-вото, 42-ото, 43-ото и 44-ото НС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст