ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доклад на ЕК: България не е готова за влизане в еврозоната

домбровскис

България не е готова да влезе в еврозоната, отчита доклад на Европейската комисия, който се публикува веднъж на две години. В документа се посочва, че страната ни, както и останалите 6 държави-кандидатки, не са готови да приемат еврото. 

Документът посочва, че страната ни покрива три икономически критерия – за ценова стабилност, публични финанси и дългосрочни лихви. България обаче не отговаря на изискванията за валутно-обменния механизъм и законодателството не е напълно съвместимо с договора за функционирането на Европейския съюз.

Еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис уточни:

"Три от тези страни – България, Хърватия и Швеция покриват всички номинални критерии за влизане в еврозоната, като изключим този за обменния курс. В този контекст ние приветстваме усилията на българските власти да се присъединят към механизма ЕRМ 2, за да отговорят на тези критерии".

За да бъде приета една страна в еврозоната, тя трябва да е била в т.н. нейна чакалня ЕRМ 2 поне 2 години. Механизмът ЕRМ е създаден, за да гарантира, че обменните курсове между еврозоната и останалите европейски валути не прекъсват икономическата стабилност в общия пазар, както и да помогне на страните извън еврозоната да се подготвят за влизането си в нея.

По-рано Ройтерс обяви, че сред констатациите в доклада са липса на независимост на централната банка у нас и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст