ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сорос: ЕС е изправен пред екзистенциална опасност

сорос

Нарастващият долар и изтичането на капитали от развиващите се пазари може да доведе до нова "голяма" финансова криза, обяви инвеститорът Джордж Сорос, предупреждавайки Европейския съюз, че е изправен пред предстояща екзистенциална заплаха.

"Прекратяването" на ядрената сделка с Иран и "разрушаването" на трансатлантическия съюз между ЕС и САЩ със сигурност ще "окажат отрицателно въздействие върху европейската икономика и могат да предизвикат други размирици", заяви милиардът, цитиран от Bloomberg.

Според него "може би се насочваме към нова голяма финансова криза". Джордж Сорос начерта и изключително мрачна перспектива за Европейския съюз.

"Всичко, което може да се обърка, се обърка", заяви милиардерът, давайки за пример кризата с бежанците и политиките на строги икономии, които по думите му са катапултирали популистите към властта в някои европейски страни. Той не пропусна и "Брексит", наричайки процеса "териториална дезинтеграция" на ЕС.

"Вече не е говоря образно, като казвам, че Европа е в екзистенциална опасност. Това е суровата реалност", отбеляза Сорос.

Милиардерът препоръча на ЕС да се откаже от идеите си да принуди всички членки да въведат общата европейска валута.  

"Еврото има много неразрешени проблеми и не трябва да се допуска валутата да унищожи Европейския съюз", каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст