Очевидно е, че ГЕРБ управлява с ДПС

Михаил Мирчев

"Системата на ГЕРБ се разпада в собствените им ръце."

"Засега е ясно, че за срива на Търговския регистър ще пострада само една глуповата директорка, поставена там като мюре. Министър не се очертава да пострада."

"2019-а ще е вероятно тройна изборна година, ако не ни подминат и предсрочните парламентарни избори."

 

Проф. Мирчев, защо управляващите от ГЕРБ се сетиха за Димитър Желязков – Очите едва в третия си мандат, след като от години всички знаят с какво се занимава той по Южното Черноморие? И защо през август? Каква беше целта на тази акция?

– Бе съобщено, че МВР го "разработва" от цели две години – следене, подслушване, уж натрупване на доказателства за пред прокурор и съда. Оптимистът би казал: "Ето, сега са станали готови и пристъпват към законен арест." Но песимистът би възразил: "Ама, това отново си прилича на мафиотско разчистване на наркотерена и рекетирането по южното ни Черноморие – при това чрез съдействие от полиция и прокуратура." Аз май стоя откъм страната на песимиста.

Прави ми впечатление и не забравям, че арестуваха Очите не в България, а в съседна Турция. Той си е там и досега. Сякаш са се договорили с турците да не ни го връщат тук, за да не създава той проблеми на властите тук. Така много удобно го елиминират от мафиотската борба за територии у нас.

Прави ми и впечатление, че медиите бяха така завъртени, че се концентрираха върху пишман олигарха, "Зърнения бос" от Голямо градище, Карнобатско, Бенчо Бенчев. И после акцентът е върху неговата причастност към БСП в Бургас. Някак излиза, че всичко се завърта с втора основна цел – за да бъде ударена опозиционната БСП и Корнелия Нинова от атакуваща политическа страна да бъде притисната и принудена да се гъне и оправдава.

Още  прави ми впечатление, че третият главен актьор, дългогодишен кмет и депутат от ДПС – Несрин Узун, някак изчезна от сцената, скриха го, прикриват го. А той цял-целеничък е натопен до челото си в калта. Първо, е партньор. Второ, той е завел в порнографската им весела компания момичето за групово забавление. Няма я на сцената и дъщерята на прокурор, която се оказа приятелка на Очите от години. И тя участничка в груповата порнографска игра. Много са подозрителните неща след ареста. Не мога да не съм откъм страната на песимиста, който подозира отново мръсна правителствена игра с мафиотски привкус.

Имат ли място хора като Бенчо Бенчев от Бургас и Георги Гергов от Пловдив в една социалистическа партия?

– Моята позиция е категорична и от поне година ясно съм я изразил чрез медиите. Такива "бизнесмени" нямат място в една социалистическа партия. Първо, доколкото богатството им е със съмнителен произход. Второ, защото те вътре в БСП предателски играят за политическия й враг ГЕРБ. Трето, защото извращават атмосферата в големи партийни организации. Четвърто, защото именно поради тях и чрез техните лица медиите неуморно набиват в съзнанието на електорат и население, че БСП е толкова мафиотска партия, колкото са ГЕРБ и ДПС. БСП и другите нормални партии имат нужда от съвсем друг тип бизнесмени в своите лоялни кръгове.

ГЕРБ прати БСП в нокдаун чрез скандала с Бенчев, но пък сривът на Търговския регистър удари силно управляващите. Това ще донесе ли дивиденти на БСП?

– Сривът в интернет платформата на Търговския регистър, уж изчезването на дисковете с информацията за фирмите и сделките,  за официалните собственици и огромните им дългове, за конфликтите между роднински интереси в политиката и бизнеса – всичко това е престъпление срещу държавата ни. Същото престъпление, каквото бе изкуственото фалиране на огромната привилегирована банка КТБ и разграбването на активите след това, което се проточи вече четири години, без никакви наказателни последици. Опитват се да направят същото и чрез публичния ни Търговски регистър.

Засега е ясно, че за срива на Търговския регистър ще пострада само една глуповата директорка, поставена там като мюре. Министър не се очертава да пострада. А интелигентният ни премиер говори невъобразими неща – че не било работа на правителството да контролира "всичко". На това могат да се вържат единствено граждани с дебилна организационна култура.

БСП няма да пострада много от скандала с Бенчо Бенчев, защото "Позитано" ясно и категорично се разграничи и поиска въвеждане на ред в бургаската си организация. Но ГЕРБ ще пострада, защото им се струпа и Търговският регистър, а от седмица и изкуственото фалиране на огромен застраховател "Олимпик" – уж незнайно каква офшорна фирма, уж от Кипър, уж на някакъв кипърец от Люксембург, а се намеква, че е на СИК, излизат данни за връзка с експрезидента ни Росен Плевнелиев (2007-2011), и така нататък към политическото взривяване.

Системата на ГЕРБ се разпада в собствените им ръце. Мафиотската им система сама си се взривява отвътре. И те са все по-паникьосани от всичко това и от своята все по-очевидна безпомощност да върнат процеса към контрол и владеене на ситуацията. Неслучайно – и с основание, колеги вече лансираха тезата, че Бойко Борисов за трети път сам ще подаде оставката си, за да се измъкне сух от горещата вода.

Но този път аз се съмнявам, че ще му разрешат отново да преметне всички. Този път президентът Радев вероятно няма прикрито да му съдейства. Този път патроните му от Вашингтон и Брюксел вероятно ще си търсят и намерят друг послушен компрадор тук. Този път определени сили от Москва, които досега упорито подкрепят Борисов, вероятно ще вдигнат ръце от него. И не по-малко важното е, че този път сериозният български бизнес ще се организира и ще подкрепи друга сила и друга личност, за да може да прави нормален бизнес тук, в България.

Как ще коментирате, че винаги когато Бойко Борисов почувства застрашена властта си, вади плашилото "управление на БСП и ДПС, Орешарски"?

– Доскоро това бе успяваща пропагандна и психологическа хватка. Сега вече това е видима интелектуална недостатъчност и словесно плиткоумие. За мен е очевидно, че ГЕРБ управляват съвместно с ДПС, при това ДПС на прикрилия се либерален философ Ахмед Доган, управляват и организират разграбването на държавата, на хората и природата й. Правят го заедно с още по-прикрилия се вездесъщ  Делян Пеевски. Не съм чул той да се е дистанцирал от структурите на ДПС.

Що се отнася до правителството на Пламен Орешарски (2013-2014), то уж бе на БСП, а по същество бе доминирано от ДПС, от Доган и Лютви Местан. Орешарски в този смисъл не е близък с БСП, той е важен човек от номенклатурните структури на ДПС. Личното му приятелство и лоялност със Сергей Станишев не променят този факт. Рефлексът сред БСП-арите все още да разпознават Орешарски като свой, техен си човек, също не променя горния факт.

Патриоти ли са днешните Патриоти, коалиционни партньори на ГЕРБ?

– Не ги възприемам като истински патриоти. Те вече две години само прикриват действията на ГЕРБ срещу икономиката на България, срещу нормалния бизнес, срещу работещите хора в България, срещу природните богатства на Родината ни, срещу озъбения чуждестранен финансов капитал, който ни заробва с нови огромни дългове и мафиотски банкови схеми. Какво патриотично има във всичко изброено?  Освен това "Патриотите" успешно прикриват фактическата коалиция между Борисов и Пеевски, между ГЕРБ и ДПС, между компрадорите тук и критикуваните от самите тях външни имперски централи.

Горещият откъм скандали август предвещава ли гореща есен за управляващите?

– Предвещава. Вече казах по-горе, че държавата на ГЕРБ вече не може да удържа обществото. И в такива ситуации каратистът Борисов подвива страхливо и хитричко опашка, подава оставка. После пуска Цветан Цветанов да му спечели следващите избори, изкарва на площади някакви "умни и красиви". И накрая пак поема властта с напетата си героическа народозащитна поза. Този политически театър ще го гледаме и участваме в него вече за четвърти път. Лично аз се надявам  този път да се случи чудо  и главните актьори да бъдат избутани от сцената. Иначе трагедията ни ще продължи.

Защо президентът Румен Радев с всяка своя изява толкова много дразни ГЕРБ и Цветан Цветанов и приближените му реагират така остро?

– Защото играе ролята на алтернатива. Той е криво огледало за претендентите да бъдат диктатори в България, при това диктатори от името на западните либерално-демократични ценности, норми за държавно и стопанско управление  и публични отношения. Президентът Радев с всяка своя изява им казва в лицето: вие не сте това, за което претендирате!

Още и защото играе ролята на патриот. Произнася речи с патриотични намеци – нищо конкретно, но намеци има. Ходи в Москва, после при господарите от Запад, и с това показва политически потенциал да бъде по-добър балансьор от вече провалилия се в тази си роля Борисов.

И още защото  пропагандата насажда образ за него, че уж бил ляв, че уж бил послушен на БСП, и други подобни измислици. Президентът Радев не е ляв политик и държавник. С нито една думичка не го е казал и доказал. Нито е послушен на БСП и Нинова, които фактически го направиха президент (2016). Говори се, че той щял да прави партия след време. И тя щяла била да бъде лява. Съжалявам да го кажа, но и това са наивни глупотевини. Ако има някаква нова партия, прикрита зад уж мощния му генералски гръб, то тя ще бъде нова версия на умрялото наше царско НДСВ. Радев е като окупиран от бивши звезди в НДСВ. За това има толкова симптоми и свидетелства, че само слепци могат да си правят други илюзии.

Какво очаквате да се случи на предстоящите догодина европейски и местни избори?

– Очаквам жестока битка за доказване кой кой е. Очаквам максимално мобилизиране на мафията и престъпната ни полиция в полза на определени политически сили. Очаквам нова западна политика към компрадорите си в България, заедно с нова московска политика у нас, този път в полза на България и на българите като култура, ген и нация.

Очаквам президентът Радев да продължи по пътя на самоопределянето си като политик във и за България, да излезе от пашкула си само на патриотични подмятания и страх да бъде ясен в оценките и властовите си препоръки. Очаквам от него да продължи действията си срещу турския сепаратизъм и Лютви Местан. Очаквам от него силна намеса за озаптяване на престъпните практики по време на избори и намаляване на броя и процента на фалшивите гласове.

Очаквам от звездата Слави Трифонов да каже ще прави ли нова алтернативна партия? Тя ще прилича ли на Николай Барековата от 2014 г., ще я дублира ли? Неговите политически малограмотни сценаристи ще ли са ключови министри в едно следващо правителство? Някои от тях ли ще стане директор на Търговския регистър или на Държавния финансов контрол?

Очаквам да видя на практика Сергей Станишев колко и как ще пречи на уж своето си БСП – за да не спечели евроизборите през май 2019-а. Очаквам и Джоузеф Дол – като дойде у нас, да си подкрепя изборно партньорите тук, как ще се прави на добричък и любвеобилен чичко?

Очаквам все интересни неща. 2019-а ще е вероятно тройна изборна година, ако не ни подминат и предсрочните парламентарни избори. Тя ще е пречупваща политическа година във и за България. Или ще тръгнем към оздравяване и възраждане като държава, икономика и общество. Или ще ни закопаят още по-надълбоко в блатото. Тук вече искам да бъда оптимист. Мисля, че в България се натрупа огромна гражданска и бизнес енергия, за да бъде даден живот на първия ни "исторически" вариант. Какво ще стане – ще видим, ще участваме.

 

 

Михаил Мирчев е роден на 24 октомври 1954 г. в София. Завършил е философия и социология в СУ "Св. Климент Охридски". Професор по социология в УНСС. Научен ръководител на социологическа агенция АССА-М. Ползва английски, италиански и руски език.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст