ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кулата на Херкулес – римският фар, който и днес направлява моряците

Кулата на Херкулес - римският фар

Кулата на Херкулес е древноримски фар в град Ла Коруня в автономната област Галисия, която граничи на запад с Атлантическия океан, а на юг с Португалия. Нейният главен град е Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela). Официалните езици там са испански и галисийски (galego), и двата от групата на романските езици. (Галисийският е твърде сходен с португалския и донякъде с испанския и лесно се разбира от представители на съответните езикови общности).

Кулата на Херкулес се намира на полуостров на около 2.4 километра северно от центъра на Ла Коруня. Постройката е висока 55 метра и има изглед към северноатлантическия бряг на страната. Построена е преди 1900 години, предполага се по подобие на Александрийския фар, и е реконструирана през 1791 година. Това е най-старият римски фар, който все още е в употреба, и е вторият по височина морски фар в Испания, след Чипионския фар. Включен е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 27 юни 2009 година.

Кулата на Херкулес е служела като фар на входа на пристанището на Ла Коруня от края на първи век от новата ера, когато римляните построили Фарум Бригантиум. Кулата се издига върху скала с височина 57 метра на галисийския бряг, за да улеснява корабоплаването по това скалисто крайбрежие, известно като "Брега на смъртта" заради многото корабокрушения в този район. Нейната собствена височина е 55 метра, от които 34 метра са римския градеж, а останалите 21 метра, състоящи се от две октагонални форми, са издигнати през XVIII век.

Кулата на Херкулес е единственият напълно запазен римски фар, който и днес се използва за морска сигнализация.

Според една от легендите на това място митичният герой Херкулес убива великанът Герион след тежка битка продължила три дни и три нощи. Херкулес погребва главата на победения великан, заедно с оръжията му, и нарежда на мястото на сражението  да бъде построен град. Фарът, черепът и костите днес са герба на Ла Коруня.

До фара има статуя на Бреоган, с когото е свързана една от легендите за построяването му. Този митологичен крал на Галисия основал тук град, наречен Бригантия, и построил голяма кула. От върха й синът му гледал към Ирландия.    

В испанската столица Мадрид има парк, наречен Parque de Breogan, кръстен на този легендарен герой.

A Коруня (на галисийски: A Coruña, на испански: La Coruña, Ла Коруня) е пристанищен град в Северозападна Испания, на брега на Атлантическия океан, административен център на провинция Ла Коруня и столица на автономната област Галисия в периода от 1563 до 1982 година. Това е вторият по големина град в областта след Виго (провинция Понтеведра).

Понастоящем официалното наименование на града е галисийското А Коруня – съгласно закон от 1983 година. Въпреки това испанската форма Ла Коруня е все още по-широко разпространена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст