ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Великобритания и ЕС все още се надяват на сделка за Брексит до октомври

доминик рааб мишел барние

Великобритания и Европейският съюз все още се надяват да постигнат до средата на октомври споразумение за гладък преход след Брексит през март догодина. Това заяви днес британският главен преговарящ Доминик Рааб, цитиран от ДПА.

Рааб каза това в Брюксел, където се срещна с колегата си от ЕС Мишел Барние. И двамата съобщиха за постигнат напредък по някои теми, включително за обмена на информация между правоохранителните органи, но всеки от тях призна, че най-големите проблеми остават нерешени.

Ако до средата на октомври бъде постигнато споразумение, то ще съвпадне със следващата среща на върха на ЕС на 18 октомври.

Рааб обаче отказа да прогнозира какви са шансовете за такъв успех.

Барние беше по-предпазлив, заявявайки, че двете страни трябва да постигнат споразумение до ноември, за да може то да влезе в сила до 29 март догодина, когато е предвидено Великобритания да напусне ЕС. Това може да изисква извънредна среща на високо равнище.

Един от ключовите въпроси е за бъдещата граница между Република Ирландия, която е член на ЕС, и британската провинция Северна Ирландия.

Барние подчерта, че без постигането на споразумение по този въпрос, няма да се стигне до цялостно споразумение за Брекзита.

През декември миналата година Лондон и Брюксел сключиха предварително споразумение, изключващо възстановяването на граничния контрол на остров Ирландия, припомня Франс прес.

Барние заяви, че е поискал от Рааб и неговия екип да предоставят необходимите данни за техническата работа по контрола, който ще трябва да бъде въведен.

С приближаването на крайния срок се засилват опасенията, че Великобритания може да напусне Европейския съюз без да бъде сключено споразумение, което ще доведе до икономически хаос, отбелязва ДПА.

ЕС обещава на Великобритания партньорско споразумение с безпрецедентен обхват за трета страна, ако се намери решение за проблемите, припомя Асошиейтед прес.

То ще бъде сключено след 29 март, уточни Барние. Той добави, че освен въпроса за границата, страните не са постигнали съгласие съдилищата на коя страна трябва да имат приоритет при определени спорове, както и за обозначаването на произхода на хранителни продукти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст