ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Протестират определен от съда домашен арест на обвиняем за подкуп полицай

окръжна прокуратура

Протест срещу взетата от съда мярка за неотклонение „Домашен арест“ на старши разследващия полицай К.У., обвиняем за подкуп, внесе Окръжната прокуратура в Силистра. Определението на съда, с което е била взета по-лека мярка за неотклонение спрямо обвиняемия, е от петък, 31 август 2018 г.

Състав на Силистренския окръжен съд е приел, че е налице обосновано предположение, че К.У. е извършил престъплението по член 302, т. 1,във връзка с член 301, ал. 1 от НК, както и че са налице данни за това, че той може да извърши друго престъпление, ако е на свобода. Въпреки това съдът се е съобразил със семейното му положение. Обвиняемият старши разследващ полицай се грижел сам за малолетното си дете, тъй като са му предоставени родителските права, както и за болните си родители.

Според прокуратурата взетата мярка за неотклонение „Домашен арест“ е незаконосъобразна, тъй като на свобода К.У. има възможност да влияя върху определени лица и свидетели, които изпитвали основателен страх от него. С оглед механизма на извършеното престъпление от К.У. и предвиденото тежко наказание за подкуп – лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от права да заема определени длъжности, това може да го мотивира да се укрие.  За това Окръжната прокуратура в своя протест предлага определението на Силистренския окръжен съд да бъде отменено от въззивната инстанция и да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, спрямо К.У.

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че К.У., който е с над 10 години стаж в системата, поискал дар 500 лева  от разследвано лице, срещу което водел наказателно производство. Получил 300 лева в служебния си кабинет в ОД на МВР в Силистра. Срещу парите старши разследващият полицай трябвало да издейства отмяна на мярката „Забрана за напускане на страната“ и за да снеме  криминалистическа регистрация на обвиняемия.

На 29 август 2018 г. непосредствено след вземане на подкупа разследващият е бил задържан за срок до 24 часа. С постановление на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура в Силистра срокът на първоначалното му задържане е бил удължен до 72 часа с цел довеждането му в съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст