ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Решителна фаза на операцията по източването на мазута край Созопол

мопанг

Операцията по изтеглянето на мазута от потъналия преди 100 години край Созопол кораб навлиза в решителна фаза. Очаква се да започне транспортирането на огромни 6-тонни котви, които да придържат водолазния кораб над потъналия "Мопанг".

Към момента морето е спокойно и позволява работата по източването на мазута да започне. Морската администрация ще разграфи и почисти отворите на кораба с помощта на чертежите, с които разполага, съобщи Нова телевизия. 

Котвите ще позволят на водолазите да се позиционират по-добре. По думи на организаторите винаги съществува опасност за работещите по операцията. Планът за действие все още се обсъжда. През втората половина на седмицата се очаква да започне реалното източване на мазута.

Корабът "Мопанг", който е потънал между Созопол и Черноморец през далечната 1921 година, изпусна голямо количество мазут. Компетентните институции са предприели всички необходими мерки. В района, където се е появило петното са поставени бонови заграждения, за да спре неговото разпространение. Взети са проби за анализ.

"Мопанг" е американски товарен параход от типа на така наречените Liberty ships. Създаден е в Ню Джърси по специална поръчка на 150 еднакви плавателни съда с цел компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари 1920 година. Лежи в много добро състояние на десния си борд на дълбочина между 24-32 метра, на около 10 километра от Созопол. Възвишението от дъното е 10 метра. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба. Потопен е от стара морска мина от Първата световна война.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст