ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Facebook и Twitter дадоха показания пред Сената

Шерил Сандбърг и Джак Дорси

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг и ръководителят на Twitter Джак Дорси бяха изслушани в Сената на САЩ. Политиците поискаха от тях гаранции, че няма да допуснат "външна намеса" на техните платформи по време на кампанията за предстоящите избори за представители на американския Конгрес, които ще се проведат през ноември.

Сандбърг и Дорси говориха пред Комисията за разузнаване към Сената почти година след като компаниите им обявиха пред същите тези законотворци, че Русия е използвала фалшиви акаунти, за да разпространява "разединяващи" политически послания по време на президентските избори през 2016-а, спечелени от Доналд Тръмп.

"Прекалено бавно установихме намесата и прекалено бавно реагирахме. Това беше наша грешка. Намесата бе напълно недопустима. Това оскверни ценностите на нашата компания и на страната, която обичаме. Ние сме по-решителни от нашите опоненти и ще продължим да се борим", заяви Шерил Сандбърг.

Джак Дорси от Twitter също посочи, че фирмата не е била подготвена за проблемите, които впоследствие е установила. Той даде пример с "армия от тролове", която е тормозила потребителите на социалната мрежа чрез пропаганда, фалшиви акаунти, дезинформация, направили публичната среда "нездравословна". 

"Необходимите промени няма да бъдат бързи и лесни. Но днес ние поемаме ангажимент пред хората и пред комисията, че ще направим промени по прозрачен начин", добави Дорси. 

Председателят на Комисията за разузнаване сенаторът Ричард Бър заяви в началото на изслушването, че в последните години за всички е станало ясно колко уязвими са социалните мрежи пред корупцията и зловредната употреба. Бър отбеляза, че все повече чужди държави използват продуктите на Facebook и Twitter, за да оформят и манипулират политическите възгледи на американците.

Според законотворците и ръководителите на компаниите и Русия, и Иран са се намесвали по този начин по време на президентските избори, а Facebook, Twitter и Google са изтрили стотици фалшиви акаунти, свързани с двете страни през последния месец. 

"И двете компании направиха доста, проявиха уважение и осъзнаха заплахата. Лошите новини са, че все още има прекалено много работа. Скептичен съм, че ще успеете да се справите с това предизвикателство сами. Конгресът ще трябва да се намеси. Ерата на "Дивия запад" в социалните медии приключва. Какво ще правим оттук насетне е един отворен въпрос", обобщи сенаторът от Демократическата партия Марк Уорнър. 

В отговор Шерил Сандбърг увери, че Facebook ще наеме повече хора, които да преглеждат съдържанието в социалната мрежа, и ще инвестира повече пари за изкуствен интелект, който да установява фалшиви акаунти. Джак Дорси пък акцентира, че Twitter ще разработи система, която да следи "автоматизираните профили", по-известни като ботове, но призна, че каквато и да бъде системата, едва ли тя ще може да улови всички такива акаунти.  

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст