Защитиха магаретата на Санторини

клм

Гръцките власти забраниха туристи с наднормено тегло да се придвижват с магарета. Засега ограничението важи само за остров Санторини. Той  е известен с хълмистия си терен, а магаретата традиционно се използват за транспортирането на почиващите из тесните стъпаловидни улици, където не могат да достигнат други превозни средства. Причината за забраната са многобройните жалби на активисти, които са установили дълбоки рани върху гърбовете на някои от животните. След като изображенията на магарета, катерещи се из тесните улици на Санторини, натоварени с едрогабаритни ездачи, обиколиха цял свят, властите решиха да вземат мерки.

Министерството на селското стопанства на Гърция публикува нови правила за "работата" на магаретата, които забраняват  превозването на туристи над сто килограма. Собствениците няма да могат да експлоатират болни, ранени или бременни животни. Вместо това са длъжни всекидневно да им осигуряват достъп до прясна храна и вода в чисти контейнери.

Битката за правата на магаретата на Санторини започна още през юли. Островът има специфична особеност, която за някои може да се окаже недостатък или дори проблем. Пътешествениците, които не са готови да преодолеят трудния път, състоящ се от 568 калдъръмени стъпала, обикновено са с наднормено тегло и прехвърлят своите страдания върху животните.

Магаретата са единственото транспортно средство на Санторини от векове. Обикновено ги яздят гостите, докато местните жители ги използват за превозване на товари. По време на туристическия сезон от май до ноември  магаретата работят неуморно. Тълпите от пътешественици пристигат с круизни кораби, за да прекарат целия ден на Санторини. С всяка изминала година те стават все повече и повече. Това е и причината животните, които се изкачват по четири-пет пъти по улиците или в планината под лъчите на безпощадното слънце, да получават травми.

През юли изданието The New York Post разговаря с местна жителка, която разказа, че през последните десет  години е нараснал броят на туристите от САЩ, Великобритания, Германия и Русия, внушителен процент от които страдат от наднормено тегло. А за да им е по-удобно, на гърба на животните се слагат твърди седла.

Публикациите под хаштага #DonkeyDefender бързо се разпространиха в цял свят и активистите успяха да се сдобият не само с внимание, но и с нов правителствен указ, тъй като старият международен стандарт, определящ условията за работа на еднокопитните животни, подписан от Гърция още през 2008-а, невинаги беше спазван.

Остров Санторини не е единственото място, където туристите осакатяват животни. През 2009-а въпросът за превозване на пътешественици с наднормено тегло с магарета бе повдигнат в Йордания. Собствениците им позволявали да ги ползват туристи, чиито килограми надхвърлят тези на животните. При това изтощените магарета били принуждавани с пръчка да не падат по пътя към скалния манастир Ад Деир. За съжаление защитниците не успяха да се преборят за някакви официални ограничения, затова решиха да преминат към разубеждаване на по-пълните туристи да ползват подобни услуги.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст