ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Маринов: Обсъдихме конкретни въпроси, свързани със сигурността на хората и опазването на обществения ред в региона

мвр-кметове старозагорско

Срещата на министър Маринов с кметовете на областта се проведе в сградата на Областната управа на Стара Загора. На нея присъстваха директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, директорът на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Георги Хаджиев, началниците на районните полицейски управления, окръжният прокурор Дичо Атанасов и районни прокурори, депутатът Маноил Манев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова.

Участниците отбелязаха постигнатото високо ниво на доверие и взаимодействие с полицейските структури в региона.

Повод за срещата са случаите в последно време в Мъглиж и Гълъбово, при които  бе оказана съпротива срещу служителите на МВР, имаше и пострадали полицаи. Обърнахме внимание, че първото нещо, което трябва да се направи е да има комуникация на ниво общности, тъй като във всяка една община общността е най-силното нещо, което може да определи състоянието на обществения ред в  самото населено място. Полицията се намесва тогава, когато има някакъв проблем. За това е необходимо да се работи повече с лидерите на тези общности и дори да се случи такава ситуация като в Гълъбово или Мъглиж, още на другия ден да бъдат  организирани срещи и да се разясни, че законът е закон  и той трябва да се спазва от  всички.

В този смисъл делим хората единствено по това дали те спазват или не спазват закона, обобщи министър Младен Маринов. Обърнахме внимание на необходимостта да се фокусираме върху малките нарушения, защото след себе си те водят до по-големи, които някъде преминават и в престъпление. Вътрешният министър уточни, че въпросите, дискутирани на срещата, са били конкретни и свързани с противодействие и превенция на престъпността, както и добри практики, които се прилагат за  намаляването й. Говорихме за това, че трябва да се развива системата за видеонаблюдение в малките населени места. Това е бъдещето, системата дава възможност за по-ефективни действия и компенсира липсата на полицаи.

В рамките на срещата са дадени и предложения за законодателни промени.

В този смисъл вътрешният министър изрази категоричната си позиция, че е по-важно енергията да се фокусира и да се работи върху това какво можем да направим в този момент при сега  действащите закони. По думите му „най-лесно е да стигнем  до извода, за това че трябват  законодателни промени, но честата смяна на законите не води до решаване на проблема“. Министър Маринов коментира и въпросът за исканата пълна забрана за движение на каруците по пътната републиканска мрежа. Този въпрос е на дневен ред не само в малките населени места, той  съществува дори и в  столицата. Според него е необходимо да се помисли как това да се регламентира във  връзка със  закона за движение по пътищата и общински наредби и определени части от урбанизираната територия да бъдат забранени за движението на този тип превозни средства. И сега е забранено, но няма механизъм, по който да се установява собственост  и изземва, уточни още вътрешният министър.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст