ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рекорден брой жени на междинните избори в САЩ

сащ избори

Три дни остават до междинните избори в Съединените щати. Тази година рекорден брой жени – 260, се кандидатират за Сената и за Долната камара. Други 16 представителки на нежния пол се борят за губернаторски места.

Последните сондажи показват двубои с все още несигурен изход, дори ако демократите запазят преднината си в битката за Камарата на представителите, а републиканците – за Сената. С още десет предизборни митинги, планирани до понеделник вечерта, включително в ключовия щат Мисури, Доналд Тръмп се хвърли с всички сили в кампанията, както рядко го е правил американски президент досега.

До неотдавна беше немислимо жена да показва физическа агресия в предизборна кампания. Десетилетия наред имиджът на политическия лидер е бял мъж. Сега жени, облечени буквално и символично в панталони, оспорват този имидж. Сред щандове за кекс и детски глъч – Дженифър Уекстън се опитва да привлече гласоподаватели на фестивал в Сентървил, Вирджиния. Кандидатира се за първи път за Конгреса от Демократическата партия. Мотивирана е от изказванията на Доналд Тръмп за жените и малцинствата. Сестрите са част от движението на розовите шапки – жени, гневни от сексистките изказвания на настоящия президент. Мнозинството от кандидатките на междинните избори тази година са от Демократическата партия, съобщи Нова телевизия.

Ейми обича професията си на учител. След 9 години в класната стая в Западна Вирджиния сега тя иска да преподаде урок и на законодателите, като се кандидатира за Сената. Впуска се в политиката, след като за първи път по-рано тази година участва в учителска стачка. Учителите в Западна Вирджиния са едни от най-ниско платените в страната със заплата от 33 хиляди долара годишно. Подобни стачки избухнаха в Кентъки, Колародо и Оклахома. Резултатът – сега почти 1500 учители се кандидатират на изборите в цялата страна. Стейси Ейбръмс пише история – за първи път афроамериканка е на път да спечели губернаторското място в Джорджия – щат, който не е избирал демократ от 1998 г.

Републиканците държат доста слабо мнозинство в Сената (51 на 49), но демократите имат да решават крайно трудно уравнение – само една трета от състава се подновява на всеки две години. Този път демократите трябва да запазят 26 от разиграваните 35 депутатски кресла, включително в редица щати, които гласуваха масово за републиканеца Тръмп през 2016 г. Прогнозите за около 30 места в Камарата все още са твърде несигурни, за да се посочи категоричен победител, въпреки че проучванията дават преднина на демократите, дължаща се на голяма мобилизация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст