ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фейсбук отрече да е организирал кампания срещу Сорос

Джордж Сорос

Социалната мрежа Фейсбук се защити днес от обвинението на в. "Ню Йорк таймс", че е организирала кампания за очерняне, насочена и срещу финансиста Джордж Сорос, за да отклони вниманието от руската намеса преди президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде Франс прес.

"Ню Йорк таймс" погрешно внушава, че някога сме искали (фирмата за връзки с обществеността) "Дифайнърс" да пише или да плаща за статии от името на Фейсбук, или да разпространява фалшива информация", се казва в изявление на Фейсбук.

Все пак, във вторник вечерта интернет гигантът е разтрогнал договора си с тази фирма за връзки с обществеността, близка до Републиканската партия.

"Дифайнърс" наистина е "насърчавала журналисти" да пишат за финансирането на кампания срещу Фейсбук, но "да се внушава, че (това действие на фирмата за връзки с обществеността) е антисемитска атака е осъдително и лъжливо", добавя социалната мрежа, ръководена от Марк Зукърбърг, самият който е от еврейски произход.

Според продължително разследване на "Ню Йорк таймс", Фeйсбук е поискала от "Дифайнърс" да води кампания за дискредитиране на критици на социалната мрежа, като се внушава и свързаност между тях и Джордж Сорос.

Милиардерът е един най-недолюбваните от популистките лидери по света, посочва АФП. Наскоро той беше взет на мушка от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Американското издание обвинява Зукърбърг и втория по ранг човек след него във Фейсбук – Шерил Сандбърг, че са пренебрегнали "предупредителните знаци" за опити за руска намеса в американските избори.

"Неколкократно признахме публично, включително пред Конгреса, че сме били прекалено бавни в установяването на руска намеса във Фейсбук", се подчертава в отговора на социалната мрежа, разтърсена през последните месеци от поредица от скандали.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст