ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Томислав Дончев: Няма да е фатално, ако не приемем данъка за старите коли

Министерски съвет Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев пресметна, че цените на бензина и дизела може да намалеят с над 5 стотинки на литър, ако бъдат предприети достатъчно мерки в тази посока. Пет различни предложения за намаляване на цените на горивата са били обсъдени на срещата между Дончев и петролната асоциация. Част от идеите предполагали законодателни промени и тепърва ще се анализират, стана ясно от думите му. 

"Обяснения има всякакви. Но при тази ситуация, при която исканията, питанията и недоволството са насочени срещу цените на бензина, аз поканих Петролната и газовата асоциация, която обединява вносители, производители и търговци на горива да проведем разговор. Ако има истинска конкуренция, това означава, че цените са реални", посочи вицепремиерът пред NOVA телевизия.

Той обясни, че акцизът за горивата в България е минимален, ставката на ДДС не е от високите в Европа, а цената на горивата не зависела от благосъстоянието на съответната държава. "Факт е, че на бензиностанциите цената е по-ниска, отколкото в редица други държави членки на ЕС. Наред с това е факт, че очакванията на българите са при ниски ставки на акциза и на ДДС цените да са още по-ниски", допълни Томислав Дончев

Според него ако не се въведе данъкът за старите коли, няма да се случи нищо фатално. По негови думи очакваните постъпление не са "някаква впечатляваща сума" – под 20 млн. лв. на година, като тези пари ще отиват в общинските бюджети.

По повод протестите Дончев заяви,  че всеки има право да изрази мнението си и гнева си, но не трябва да се нарушава конституционния ред:

"Ние трябва да изберем какво искаме. Искаме ли малко повече сигурност на пътя, искаме ли да предприемем някакви мерки въздухът да е по-чист. Този данък няма да реши проблемите сам по себе си. Необходими са комплексни мерки. С учудване забелязвам как може да има два паралелни протеста – дните да протестират срещу данъка, а на една седмица отстояние да се протестира за чистия въздух. Данъкът не е само приход, той е и стимул. Димът от един стар дизелов автомобил е директно вреден за здравето. Там има канцерогенни компоненти”, изтъкна вицепремиерът.

Той смята, че в момента няма предпоставка за оставка на правителството и предсрочни избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст