Банкоматите за Bitcoins – идеални перачници за пари

пари и пазари

Въпреки краха на Bitcoin банкоматите за криптовалутата се роят, особено след като се установи, че  са и перфектните устройства за пране на "мръсен кеш".

Почти всеки може да си купи подобен апарат срещу  няколко хиляди долара. Например  студент от Калифорнийския университет е инсталирал един в кампуса "Санта Барбара". Придобиването на лиценз за превеждане  на федерални средства отнема  около 15 минути и може да бъде  получен  от уебсайта на щатското финансово министерство. А някои щати дори третират тези устройства като машини за продаване на различни стоки, а не като бизнес за парични услуги.

Собствениците трябва да се съобразяват с банковите регулации за предотвратяване на пране на мръсни пари, които изискват събиране на информация за клиентите. Тази практика обаче в повечето случаи е теоретична, а работещите с някои машини открито рекламират, че нарушават закона. Компания в Лос Анджелис със 17 устройства информира потребителите си онлайн, че могат да си купят Bitcoins мигновено, без да се изисква идентификация и че транзакцията е "напълно анонимна". И ако това е вярно, този подход е абсолютно противозаконен.

Нюйоркската Cottonwood Vending има 91 банкомата за Bitcoins, позволяващи на почти всеки в мегаполиса да си купи виртуални пари с кеш, което я превръща в най-големия доставчик  на цифровата валута в града. Компанията има 13 служители и брутна годишна печалба от над 35 млн. щ. долара – по около 385 хил. долара на машина. Ръководството й очаква одобрение от банковия регулатор на Ню Йорк за BitLicense – специално разрешително за фирми, опериращи с Bitcoins. Същността на операциите на Cottonwood обаче си остават загадка. Интернет сайтът на компанията не съдържа почти никаква информация  освен указания къде се намират банкоматите и как да се използват. Нейният собственик и основател – Анелио Дзампела, има профил в LikedIn, който го описва като автор на компютърно генерирани специални ефекти за телевизионни реклами – без намек за Bitcoins или за машини за дигитални монети.  Другият основател на Cottonwood – Чад Русо, пък се призна за виновен за углавни престъпления за търговия с наркотици и оръжия в Аризона през 2009-а – факт, който дружеството не коментира. Екип от бивши рейнджъри от щатската армия пък събира кеша  от банкоматите – система, заимствана от бизнеса с марихуана, който – подобно на сферата  на Bitcoins, банковият сектор е  загърбил. Всеки от куриерите получава  по около 400 щ. долара , а техният ръководител взема своя дял в Bitcoins.

Виртуалната валута буквално катастрофира през последните месеци, след като през октомври 2017-а достигна почти 20 хил. щ. долара, а в момента се разменя срещу около 3500 долара. Това не охлади пазара за машините, позволяващи на хората да си купуват Bitcoins срещу пари в брой. Те се монтират в лавки, в казина и магазини за цигари. В момента по света са инсталирани над 4 хил. подобни устройства, 2389 от които – в Щатите. Coin ATM Radar – уебсайт, следящ случващото се в сектора, пък засича монтирането на по около пет нови апарата дневно. Тези машини по дефиниция са идеалните устройства за пране на мръсни пари. Bitcoins, купени от такъв автомат, примерно в Харлем, се депозират мигновено в дигитален портфейл, който може да е собственост на човека, стоящ пред машината, на наркокартел от Колумбия или на случаен хакер. Комисионите за операциите варират и се сменят в реално време – в зависимост от търсенето. Cottonwood събира от клиентите си минимум 19% на транзакция. Стойността изглежда космическа за всеки, който не знае, че за изпирането на пари в брой криминалният подземен свят иска около 30 процента.

Досега щатските регулатори не са проявили интерес или може би  не са имали средства да разследват дейността на банкоматите при сделки за  Bitcoins (BTMs), но пък е почти публична тайна, че те се използват от дилъри на наркотици и от други криминални лица.

С това твърдение е съгласен и бившият щатски федерален прокурор Арнолд Спенсър. Той бил нает през август 2016-а от базирания в Далас Coinsource – най-големия оператор на BTMs в света. Част от работата му била да провери и да установи дали конкурентите спазват правните и етичните норми на занаята. Спенсър помогнал за разкриването на предполагаема инвестиционна измама в Далас, след като собствениците на AriseBank обявили, че планират да инсталират 1100 банкомата за криптовалути до края на 2017-а. Срещу главния  изпълнителен директор на банката  са предявени обвинения, по които пледира невинен. 

Когато Спенсър посещава някой град, той носи със себе си плик, пълен с банкноти от по 100 щ. долара, за да купи Bitcoins от машини на конкурентите и да види дали те отговарят на нормите срещу пране на мръсни пари. По негова оценка почти половината от автоматите не следват правилата –  или не проверяват самоличността на купувача, или не прилагат изискваните по закон ограничения за обема на транзакциите. А резултатът от това поведение е изпирането на незаконен кеш за над 500 млн. щ. долара годишно.

В един юнски следобед на 2018-а Спенсър направил специален експеримент в магазин в Тексас, за да покаже колко лесно се заобикалят правилата. Той носел в себе си над 14 хил. щ. долара, предимно банкноти по 20 и по 100 долара, и убедил няколко федерални прокурори да наблюдават експеримента. Спенсър си осигурил специален документ за самоличност – фалшива шофьорска книжка на името и със снимката на покойния вече американски идол Франк Синатра. И с него успял да купи Bitcoins за над 12 хил. долара. Под наблюдението на федералните власти Спенсър осъществил три транзакции от по 3 хил. щ. долара всяка и няколко по-дребни. Когато машината поискала от купувача да се легитимира, Спенсър показал снимката на Синатра пред камерата. А при  искането да представи  телефон използвал номер от уебсайт, предлагащ временни SMS кодове. Няколко пъти устройството поискало да сканира баркода на картата за самоличност и тогава  Спенсър използвал шофьорското свидетелство на съпругата си или своето. Купените  Bitcoins  изпратил в свой дигитален портфейл, но били приспаднати  10-12%  комисиони, събрани от оператора на автомата.

В края на 45-минутния експеримент били погазени няколко банкови нормативи. Федералните агенти проявили интерес, но предупредили без особен ентусиазъм, че имат малък опит в тази нова вселена. Което, според Спенсър, означава, че няма да последват никакви мерки.

Преди навлизането на BTMs кешовата търговия на криптовалути се осъществявала директно между купувача и продавача. Посредничеството на автоматите при паричните транзакции обаче се смята за доста по-сигурно. Първият BTM е монтиран във Ванкувър през 2013-а, а до края на октомври 2015-а вече работят около 443 машини в световен мащаб (по данни на Coin ATM Radar). А с разширяването на употребата на цифровите валути за  BTMs се  открива нов пазар – нетърпеливи спекуланти, които чакат понякога със седмици за одобрение да купят монети от някоя популярна онлайн борса като Coinbase и Kraken. Докато BTMs им позволява да купят криптовалути по текущата цена, макар и срещу тлъсти комисионни. Криминалният контингент също открива гарантиращата анонимност апаратура и Европол и лондонската специализирана полиция, които предупреждават, че дребни дилъри използват BTMs, за да плащат на доставчиците.

Десетки компании се надпреварват да монтират свои устройства, като плащат  на собствениците на магазини месечна такса от по няколкостотин долара или правят отбив от обема транзакциите. Най-желани се оказват градските предградия или газовите станции близо до междущатските магистрали с най-интензивен трафик. Операторите, които начисляват 20% и повече за операция, пък се бият за контрол върху ъгловите улични магазинчета, прерастващ на моменти в насилие. 

 

 

Указания за пране на пари в брой

1) Приближете се към машината с торбичка с пари;

2) Наберете количеството Bitcoins, които искате да купите;

3) Вкарайте телефонен номер за верифициране на кода за създаване на сметка;

4) Сканирайте баркод или пък носете отпечатан за нови сметки;

5) Вкарайте парите в брой и приемете на сляпо комисионата, която ви поиска автоматът;

6) Вземете си разписката и спете спокойно със съзнанието, че вашите чистички, блестящи Bitcoins са приключили с криминалното си минало.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст