Мей: Втори референдум за Брексит не е правилната стъпка

мей

Британската премиерка Тереза Мей заяви, че депутатите в Камарата на общините трябва да избират между одобряване на постигнатото от нея споразумение за Брексит, напускане на ЕС без споразумение или оставане в съюза, предаде Ройтерс.

Май заяви, че е говорила пред депутатите за засилване на ролята на парламента в прилагането на предпазния механизъм за Северна Ирландия, макар че не съобщи подробности. Премиерката добави, че някои депутати се опитват да попречат на Брексит. Тя самата обаче не смята, че втори референдум за Брексит е правилната стъпка.

"Има три варианта: единият е да се напусне Европейския съюз със споразумение. Другите са да напуснем без споразумение или да няма Брексит", подчерта Мей пред радио Би Би Си. "Очевидно в Камарата на общините има хора, които искат да възпрепятстват Брексит и да отхвърлят вота на британския народ, а това просто не е правилно".

Мей неведнъж отбягна въпросите дали ще отложи гласуването за Брексит в парламента, насрочено за 11 декември. Тя обаче намекна за възможни отстъпки по въпроса за споразумението за Северна Ирландия. "Има някои въпроси как ще се взема решението дали да задействаме предпазния механизъм? Дали да удължим това, което аз наричам преходен период?"

Британската премиерка обаче не отговори пряко на въпросите какъв ще бъде резервният й план, ако предложеното от нея споразумение бъде отхвърлено.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст