ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мей оцеля убедително

тереза мей

Британският премиер Тереза Мей затвърди репутацията си на майстор на политическото оцеляване, след като спечели убедително вътрешнопартийния вот на доверие, организиран от нейни опоненти в Консервативната партия. Мей получи доверието на мнозинството от съпартийците си в парламента, макар 117 от депутатите й да заявиха, че тя вече не е подходящият лидер, който да води излизането на Великобритания от Европейския съюз.

След двучасово тайно гласуване на 12 декември вечерта бе съобщено, че "за" Мей като лидер на Консервативната партия са гласували 200 души при 117 "против". Минимално необходимата подкрепа бе 159 гласа.

Преди вота Мей казала пред депутатите от нейната партия, че няма да ги води на следващите парламентарни избори, но предупредила, че няма да свиква предсрочно гласуване до редовния вот през 2022 година.

Резултатът от гласуването означава, че Мей може да запази позицията си като партиен лидер и премиер, продължавайки тежката битка за парламентарно одобрение на плана й за Брексит. Сега консерваторите няма да могат да й отправят ново предизвикателство още една година, така че във вътрешнопартиен план позициите й са заздравени.

Самата Мей заяви, че продължава с "подновената си мисия" да изведе Великобритания от ЕС и че ще потърси правни и политически уверения от европейските лидери за предпазния механизъм за ирландската граница.

Европейският съюз "е готов да обмисли какви допълнителни уверения могат да бъдат предоставени" на Великобритания за предпазната мярка за Северна Ирландия и за проектоспоразумението за Брексит, предаде Ройтерс, позовавайки се на проектодокумент от шест точки, подготвян от ЕС за Тереза Мей. Целта му била да помогне на премиера да убеди разделения британски парламент да одобри споразумението за Брексит.

Оставащите в блока 27 страни все още не са успели да се споразумеят за голяма част от текста. Германия не е готова да предоговаря предпазната мярка за Северна Ирландия, записана в проектоспоразумението за Брексит, изтъкна външният министър Хайко Маас пред радио "Дойчландфунк". Текстът на проектоспоразумението не е основа за дискусии, а основа за вземане на решения, подчерта той.

Френският първи дипломат Жан-Ив льо Дриан също изключи всякакво предоговаряне на сделката за Брексит, сключена между Европейския съюз и Обединеното кралство.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст