ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рекорден износ на руски газ за Европа за 2018-а

газ-газпром

Износът на руски газ за Европа е достигнал нов рекорд през 2018 година въпреки дипломатическото напрежение и стремежа на Европейския съюз да намали зависимостта си от Русия, съобщи руската газова компания Газпром, цитирана от Франс прес.

Газпром, която държи монопола за износ на газ чрез газопроводи, е продала в Европа и Турция 201 милиарда кубични метра газ през изминалата година или с около 3,5 на сто повече в сравнение с 2017 година, посочи пред журналисти нейният генерален директор Алексей Милер.

Този износ представлява по-голямата част от продажбите за Европа, а друга част, която е открита за конкуренцията, е износ на втечнен природен газ.

Постоянното нарастване на европейското търсене на руски газ се изтъква от Русия в защита на новите й проекти за газопроводи – през Турция и Балтийско море – въпреки възраженията на ЕС, който от години твърди, че иска да диверсифицира източниците си на доставка.

Газпром, която е наследник на съветското министерство на газа, покрива около една трета от европейското потребление.

Общото производство на газ на групата, което преди няколко години достигна най-ниско равнище от разпадането на СССР на фона на засилената конкуренция, се е възстановило с над 5 процента през 2018 година до 497,6 милиарда кубични метра, уточни Милер.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст