Кремъл: САЩ планират мащабна провокация на границата на Венецуела

мария захарова

Съединените щати планират да извършат на 23 февруари мащабна провокация на границата на Венецуела с хуманитарната помощ и прехвърлят спецчасти и техника в района за нейната подготовка. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. 

"Развитието на събитията във Венецуела стигна до критична точка. Всички разбират това. За 23 февруари е набелязана опасна мащабна провокация – подстрекавано и ръководено от САЩ пресичане на границата на Венецуела от така наречената хуманитарна автоколона", каза тя.

Захарова подчерта, че  това ще доведе до сблъсъци и противници на властта и ще стане "удобен предлог за силова акция по отстраняването на настоящия легитимен президент на страната".

В четвъртък президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди да се затвори границата с Бразилия, след като лидери на опозицията планират да вкарат чуждестранна хуманитарна помощ от съседните държави. Мадуро обяви пред държавната телевизия, че обмисля да затвори и границата с Колумбия.

От опозицията съобщиха, че планират да внесат помощ от Колумбия и Бразилия. Според Мадуро обаче тази помощ има за цел да го свали от власт. Президентът на страната отбеляза, че Венецуела не се нуждае от такава помощ.

Припомняме, Хуан Гуайдо се обяви за президент на 23 януари, около две седмици след началото на втория мандат на Мадуро, който спечели президентските избори през 2018 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст