Бизнесът получи отсрочка за смяната на касовите апарати

борисов

Новите правила за касовите апарати ще трябва да се прилагат от бизнеса, но диалога с властта ще продължи. След още срещи между браншовите организации и правителството част от текстовете в Наредба Н-18 ще бъдат променени. Това стана ясно от изявленията след срещата между Българската стопанска камара, премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов в Министерския съвет.

"В диалога през следващите дни ще чистим от разбиранията на приходната администрация и на бизнеса тези процеси, които трудно могат да намерят решение в наредбата. Ще продължим да настояваме обаче, че реалното отчитане на оборотите трябва да намери място в икономиката. Изсветляването на стопанския оборот не трябва да остава на заден план. Всички коментираме сивата икономика, конкурентоспособността и ролята на социалната държава – това минава през изпълнението на обществения договор за плащане на данъци", заяви Горанов на брифинг в правителствената сграда, като подчерта, че голяма част от оборотите се крият. 

По думите му наредбата няма да се върне назад до предишния ѝ вид, но бизнесът ще получи отсрочка от 7 месеца, за да приведе касовите си апарати и софтуера им към новите изисквания. Новият срок е до 30 септември, но той важи само за търговците, които разполагат със системи за управление на продажбите.

"Новите правила ще трябва да се прилагат, тъй като приходната администрация констатира, че има огромен опит за злоупотреба с обороти", категоричен бе министърът на финансите. Той даде за пример курорта Велинград, където средноосигурителният доход на хотелите с четири и пет звезди бил около 500 лева при минимална заплата 560 лева. 

"БСК винаги е подкрепяла борбата със сивата икономика. Усилието на Наредба Н-18 е нещо, което трябва да бъде приветствано", посочи председателят на Стопанската камара Радосвет Радев. Той изтъкна, че текстовете, които притесняват членовете на камарата ще бъдат прегледани. Според Радев седемте месеца до влизането в сила на наредбата не трябва да изтекат като "вода в пясък", а двете страни работят в диалог по модернизирането ѝ.

Ново отлагане от седем месеца няма да има, каза в заключение Владислав Горанов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст