България се движи към промяна, това статукво не може дълго да издържи

Кънчо Стойчев

Г-н Стойчев, след скандалите с "Апартаментгейт" и къщите за гости, навлязохме ли сега в "Братовчедгейт" и къщата в Барселона?

– Ако ме питате дали имам аз тези доказателства – нямам, не разполагам с никакви доказателства. За целта трябва да се намеси и прокуратурата. Дали ще се намеси или не, не е ясно. От това, което е извадено в публичното пространство, по-скоро този братовчед съществува.

Но още не знаем дали ще стане гейт?

– Това зависи само от правораздавателните органи. Дали ще се сезира прокуратурата, дали ще извърши необходимите проверки и какво тя ще установи. Това преди изборите със сигурност няма да се случи.

Как си представяте ГЕРБ без Бойко Борисов? В последно време той заговори за оттеглянето си и търсенето на наследник, но няма да е Цветан Цветанов…

– Аз не разбирам така неговите думи. Той по-скоро казва – ще се оттегля в партията, в смисъл, че ще си държи партията. По-скоро говори за оттегляне от властта постепенно, т.е. говорим за позицията на министър-председател. Но аз никъде не съм видял, че той ще си даде партията на някой друг. Такава дума той не е обелвал. Че няма да я даде на Цветанов, това го е казал. Но по-скоро неговото разбиране е, че може да се оттегли от властта, но няма да се оттегли от партията. Партията си е неговата партия, той я е изградил и ще си работи със своята партия от партийните офиси.

Много хора изтълкуваха думите му, че като Ахмед Доган ще стане почетен председател на ГЕРБ.

– Ахмед Доган да не би да си е зарязал партията? Не си е зарязал партията. Ако аналогията е с Ахмед Доган – да, точно за това става дума. ДПС е партия на Ахмед Доган, тя не е партия на някой друг. По никакъв начин и никога не е била, а най-вероятно няма и да бъде. По същия начин стоят нещата и в ГЕРБ. Това е партията на Борисов и тя ще си е негова партия, докато той я ръководи. След това, ако не е партията на Борисов, това не е ГЕРБ. Ще говорим за някаква друга партия. Може да е по-силна, може да е по-слаба. Но във всички случаи и ДПС, и ГЕРБ са личностни партии, партии с много силен лидер начело, който държи цялата формация на крака.

Казвате, че по-скоро Борисов си търси наследник във властта. Това Владислав Горанов ли е или Томислав Дончев?

– Никой няма никаква информация, но съдейки по обществените изяви, по-скоро става дума за Томислав Дончев. Неотдавна той излезе с лична програма за икономическото развитие на страната. Имаше и други знаци. При скандала с Цветанов, Дончев беше единствения, който от много високо равнище зае ясна позиция срещу Цветанов. Така че по-скоро логиката сочи към Дончев.

Хващат ли все още дикиш изтърканите номера с рязането на ленти и с плашенето на хората с "Костинброд " 2, например?

– За съжаление, хващат дикиш, да. Българинът не е достатъчно мобилизиран, както в повечето периоди от нашата история. И някак си по-лековерно гледа на политиката. Включително й отдава по-малко значение, което е голямата грешка. Българинът някак си не може да разбере, че от тази политика, която изглежда на всички ни отвратителна, омразна и глупава, всъщност зависи живота ни, пряко казано. От тази политика зависи как живеем. А българинът предпочита да си мрази политиците и да мрази политиката, и съответно като си мрази политиката и политиците, ще си живее и по-зле. Защото начинът да се подобри животът е през политиката и политиците. Няма друг начин.

Защо толкова силно президентът дразни Бойко Борисов и ГЕРБ?

– Защото е реална конкуренция. Защото е номер едно в страната по рейтинг, с най-голямо влияние и удържа своята подкрепа. Всъщност това е най-одобрявания политик на висока позиция.

А може би това, което казва, често удря точно в целта?

– Най-вероятно, да. Не бива да забравяме, че няма социологически данни, които да не показват, че ако гледаме дали хората са доволни или не от ситуацията в страната, 60% са недоволни, 30 на сто са доволни. Има ясно, отчетливо мнозинство от хората, които са недоволни. Президентът също говори в този унисон, така че естествено е те да са все пак на негова страна.

Тези дни стана корупционен скандал и в Австрия. Набива ли се на очи някакъв паралел между реакцията на канцлера Себастиян Курц и тази на Бойко Борисов?

– Това е доста по-сложна вътрешноавстрийска ситуация, която се вписва и в една вътрешноевропейска ситуация и в идващите европейски избори. Така че преки паралели е невъзможно да се правят. Там даже, ако забелязвате, скандалът се разви без да има нито една проверка за достоверността на този запис, нито има яснота откъде е този запис, някой минал оставил някакъв запис и т. н. Така че ситуацията там е по-друга. Други са залозите. Друга е борбата и тя е свързана по-скоро с борба между утвърдените, старите, така да се каже, класически партии – леви и десни, които знаем, че управляват Европа заедно десетилетия наред, и онези тенденции, които носят по-екстремистките партии. Така че съвсем друг сценарий е там.

Ще осъмнем ли на 27 май с променена политическа ситуация у нас?

– Каквито и избори да са, те винаги отразяват текущото състояние. Ако то се е променило, ще осъмнем с променена ситуация. Ако не се е променило – няма. Не можем да гадаем, тъй като двете партии са близки в резултатите, които получават социолозите. Същевременно не виждаме някаква партия, която да представлява неизвестна или от малките стари партии, която да има някакви големи шансове. Голямата загадка за тези избори е дали БСП ще бие с малко или ГЕРБ ще бие с малко. Пак казвам, няма данни, от които да можем да мислим, че БСП ще размаже ГЕРБ или ГЕРБ ще размаже БСП. Ако стане такова нещо, то би било в рамките на изненадата и чудото. В този смисъл очаквам след изборите ситуацията да остане също напрегната. България е в напрегната ситуация, тъй като, от една страна, имаме едно престояло на власт управление – десет години е голям период в политическата история, в един човешки живот даже е голям период. Тоест, има умора от тази власт. И същевременно имаме една опозиция, която става все по-твърда. Така че дали ще осъмнем с промяната на 27 май сутринта или просто ще е след няколко месеца, във всички случаи България се движи към промяна. Това статукво не може дълго да издържи.

Някои ваши колеги дори очакват да има политически трупове след 27 май?

– То и сега ги има. Разбира се, че доста от т. нар. малки партии, които са се засилили и чиито живот зависи от това да могат да класират един евродепутат, защото не става дума за повече, в момента, в който се провалят, то ще е не просто някакъв техен нов провал, а ще е поредният, енти провал, който най-вероятно ще доведе до изчезването им.

Очаквате ли след изборите Бойко Борисов да започне прочистване на партията си и правителството?

– Той го е започнал, то е в ход. Такова интензивно взимане на глави в последните три месеца няма в нито един период от най-новата ни история. Не съм ги броил, но във всички случаи става дума за повече от десет души – министри, заместник-министри… Надявам се, че не бъркам с цифрата, някъде натам са. И не си спомням друг период, в който толкова бързо да са сменяни. Така че прочистването е започнато и най-вероятно ще продължи. В какъв темп и в каква посока ще зависи от конкретния резултат от изборите.

А какво е политическото бъдеще на Цветан Цветанов?

– Ами, то пряко зависи от Бойко Борисов и той каза какво е неговото бъдеще – той няма да оглавява партията. Да, ще се ползва неговата експертиза, казва Борисов, и трябва да му вярваме, защото той е човекът, който знае за какво ще ползва Цветанов. Трудно ми е да си помисля, че Цветанов ще ползва Борисов.

Въпросът е дали Цветанов няма да реагира по някакъв начин?

– Не, Цветанов няма да реагира по никакъв начин. Той, ако можеше да реагира по някакъв начин, щеше да бъде лидер. А той не е лидер, той е помощник на Бойко Борисов, който зависи от волята на Бойко Борисов. Или го слага, или го маха. В случая го маха. Да разглеждаме Цветанов като самостоятелна, важна политическа единица, от която ще има страшни изненади, е груба политическа грешка. Няма нищо такова. А това, че се занимава с някакви структури, с партийно-организационна работа – днеска е той, утре е друг.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст