В Румъния нивото на свободни работни места намалява

Плоещ румъния

Румъния има едно от най-ниските нива на свободни работни места сред страните-членки на Европейския съюз. Броят на незаетите работни места намалява, въпреки твърденията за криза на работната сила в страната, вероятно поради рекордното количество чуждестранни работници. Впечатляващият икономически растеж, който Румъния преживява през последните няколко години, оказва все по-голям натиск върху работодателите да намерят квалифицирани работници, за да разширят бизнеса си.

Последните официални данни показват, че Румъния не преживява криза на работната сила. Процентът на свободните работни места в страната се е понижил с 0.2 процентни пункта спрямо предходната година през второто тримесечие на 2019 г. до 1.1%, което е седмият най-нисък процент сред държавите-членки на ЕС, показват данните на Евростат. Експертите посочват, че икономическият растеж в Румъния се забавя и намалява създаването на работни места, въпреки по-високите заплати.

"Със забавянето на създаването на работни места и ограниченото фискално пространство за поддържане на темпото на повишаване на заплатите, очакваме ръстът на заплатите да се облекчи малко. Натискът върху заплатите вероятно ще остане повишен и може да се засили от изборния календар", отбелязаха анализаторите на ING в скорошен доклад. Но истински недостиг на работна ръка в момента се наблюдава в ЕС от напредналите икономики със сложни структури и високи заплати. Сред държавите-членки на ЕС най-високи нива на свободни работни места през второ тримесечие са регистрирани в Чешката република – 6.2%, Белгия и Холандия – 3.4%, Германия – 3.3%, Латвия – 3.2% и Австрия – 3%, показа Евростат.

В Румъния, тази тенденция за спад на нивото на свободни работни места може да бъде свързана с рекордното наемане на чуждестранни работници в страната през тази година. Румънското правителство наскоро увеличи квотите за чуждестранни работници извън ЕС през 2019 г. с 50% до 30 000 разрешителни за работа, тъй като има по-голямо търсене от местните компании, които твърдят, че са засегнати от кризата на работната сила. Най-много заявки за чуждестранни служители в Румъния има в предприятията, които се борят с недостига на работна сила в секторите строителство, хотелиерство и логистика.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст