Стефановден е!

Св. първомъченик и архидякон Стефан

На днешния ден Православната църква почита паметта на свети първомъченик и пръв служител (архидякон) Стефан (Стефановден). Стефановден е последният празник за годината, с което се "затваря кръгът" на последните дванадесет месеца.

Стефан Първомъченик е християнски светец от I век, един от седемте ученици на Исус Христос, определян от традицията като първомъченик и архидякон. Сведенията за него са ограничени и идват главно от новозаветната книга "Деяния на светите апостоли". Предполага се, че е елинизиран евреин, който е сред първите дякони в ранната християнска общност в Йерусалим. Заради религиозните си възгледи е обвинен пред еврейския Синедрион в богохулство, осъден е и е убит с камъни около 34 година. В 415 г. мощите на първомъченик Стефан били открити чрез чудно видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефановден се чества на третия ден след Рождество – 27 декември. Почитта към този светец е голяма. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е първият мъченик за християнската вяра.

На обредна трапеза се поставят свинско с кисело зеле, баница с месо.

На този ден празнуват всички с имената:

-Стефан и Стефка и производните им:

-Стефи, Стефко, Стефчо, Станул, Степан, Стефа, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефани, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Светлин

-Чаньо, Чанко, Чанка

-Венко, Венче, Вени, Венета, Венка, Венчо, Венцислав, Венцеслав, Венцеслава, Венцислава, (поради това, че в превод от гръцки Стефан означава венец, на този ден могат да празнуват и тези имена или на Цветница),

-Стоян, Стоянка, Стойко, Цанко, Цанка, Цоньо, Цонка, Цонко, Цончо

-Стоил, Стоилка, Стойчо

-Заприн, Запрян, Заприна, Запринка, Запряна.

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за "Мръсните дни". През този период хората се пазят от зли сили и не се ходи навън през нощта. Освен това жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото – не бива да метат, мият косите си, перат, не се правят венчавки, кръщенета и опела.

Свети Стефан е покровител на ловците.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст