Заблуждават хората за безплатните протези, съобщават зъботехници

зъболекар кабинет

Зъботехниците се обявиха против обявената от Българския зъболекарски съюз цена за труда им от 60-70 лева за протеза. "Трудът е много тежък", посочи Иван Бурджев от Асоциацията на зъботехниците.

"Никой не е питал зъботехниците за становище за безплатните протези. Има подвеждащи", отбеляза Бурджев пред bTV.

От асоциацията са категорични, че не може да се внушава на обществото колко ще струват протезите, а трудът за изработването им не струва 60-70 лева. Такава цена можело да има в нерегламентирани лаборатории. Според специалистите обаче изработката за подобна цена ще е некачествена.

Зъботехниците сега били в ситуация да обясняват на пациентите, че протезата не е безплатна и е по-скъпа от обявената цена от съюза на зъболекарите.

В понеделник НЗОК  и БЗС подписаха рамковия договор за 2020 година. Тогава беше съобщено, че хората над 65 години ще имат право на безплатни протези. Те обаче ще трябва да доплащат за работата на зъботехника. За дентални дейности в бюджета на НЗОК са заложени почти 180 млн. лева. Пакетът от дейности за деца и възрастни, който покрива НЗОК, няма да се променя и през следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст