Опитът на БСП да копира ГЕРБ в риторика и агресивност се оказа неуспешен

Сергей Станишев баница с късмети

Вотът на недоверие срещу правителството на Борисов, внесен от БСП, е обоснован, но не трябва да е заради политическия сблъсък, а да отговори на очакванията на хората. Това коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на традиционната си пресконференция в началото на годината, на която пак почерпи журналистите с баница с късмети. Той допълни, че 2020-а година остава стратегическа за БСП и тя трябва да се превърне в алтернатива на управляващите. 

Станишев отправи критики към някои от решенията на ръководството на БСП и начина, по който ще се проведе изборът на нов председател на партията. "Засега, начинът, по който се подхожда, не ми вдъхва особен оптимизъм, за съжаление. На пленума, когато са гледани правилата, много разумни предложения са били отхвърлени, просто защото не излизат от ръководството. И аз питам защо се прави просто на инат или с някакви други цели. И много хора в БСП си задават този въпрос", посочи той.

Лидерът на ПЕС заяви, че засега няма планове да се кандидатира за председателския пост на БСП, въпреки че има достатъчно номинации. 

"Виждаме опити да се копира ГЕРБ в риторика и агресивност, които бяха характерни за партията. БСП винаги е била интелигентна и държавническа партия. Изводът от изборите е, че опитът да се копира ГЕРБ е неуспешен и хората предпочитат оригинала пред копието", коментира президентът на ПЕС и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев.

По думите му индикациите са, че ще виждаме все по-социален ГЕРБ – политика на доходите в различни социални сектори, образование. Според него тази трансформация е много рискова за БСП, защото в последните години като че ли левицата се хвърли да търси нови ниши, състезавайки се по много теми с патриотите: Истанбулска конвенция, дори по темата за евроскептицизма. "Важно е опозицията да играе ролята на инструмент за натиск на управляващите“, добави още той.

Във връзка с възникналите различни геополитически напрежения Сергей Станишев каза, че без Русия трудно се намират решения на ключови въпроси. "Затова винаги съм призовавал в ЕП социалистите и социалдемократите да бъдем водещи във възстановяване на диалога. Ситуацията е абсурдна", подчерта той.  

Според Станишев дори в периода на Студената война диалогът с Русия е бил по-активен. „Не искам да живея отново в периода на Студената война. Трябва да има формати за сближаване на позициите“, добави президентът на ПЕС и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

"Подходът в България от страна на правителството е да се снишим, да вземем дерогация и после да се оправим. Този подход обрича България на изоставане и мястото й в Европа ще бъде на периферия", коментира още Станишев поведението на управляващите по отношение на обсъжданите международни теми.

Той посочи, че зелената политика и новият „зелен пакт“ на Европейската комисия касаят не само сектора „Енергетика“, но и всеки икономически сектор. „Касае и транспорта, и индустрията, начинът, по който се потребяват ресурсите, и кръговата икономика“, допълни лидерът на ПЕС.

По думите му съществуват три подхода към прилагането на зелените мерки на ЕС: на ЕНП, Зелените и социалистите.

„Според ЕНП: има проблеми, но няма какво да бързаме, биха се причинили прекалено големи стресове за икономиката. Зелените казват, че трябва максимално бързо да вървим към неутралност на емисиите, бързо закриване на всички замърсяващи предприятия, без да мислят за социалната цена. Социалистите сме съгласни, че са необходими спешни мерки, цялостна много динамична политика, но и социални буфери и трябва преходът да бъде справедлив“, обясни Станишев.

Той обяви, че ще бъде организиран форум, на който да се обсъди въпросът за справедлив преход към зелена икономика за всяка от държавите-членки на ЕС. „Настояваме да имаме финансиране, не само 7,5 милиарда евро, предвидени в бюджета на ЕК, но и по-цялостна политика“, добави председателят на ПЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст