Артър Луис взема Нобел за изследванията на проблемите на развиващите се страни

Сър Артър Луис е първият цветнокож носител на Нобелова награда за икономика заедно с Теодор Шулц (през 1979 г.).

На днешния ден можем да си спомним за сър Уилям Артър Луис (на английски: William Arthur Lewis), американският икономист, Нобелов лауреат през 1979 година.

Той е роден на 23 януари през 1915 г. в Сейнт Лусия (на английски: Saint Lucia; на френски: Sainte-Lucie, известен и като Света Лусия) – островна държава в източната част на Карибско море.

Сър Артър Луис е първият цветнокож носител на Нобелова награда за икономика заедно с Теодор Шулц (през 1979 г.).

Артър Луис е роден на 23 януари 1915 г. в Сейнт Лусия, островна държава в източната част на Карибско море, по онова време колония на Великобритания.

Завършва Лондонското училище по икономика и политически науки с докторска степен през 1940 година. Преподава десет години в същия университет, а след това още десет в Манчестърския университет.

Лондонското училище по икономика и политически науки, по-известно като Лондонско училище по икономика (London School of Economics and Political Science, LSE) – висше училище (колеж) на Лондонския университет, основано през 1895 година. През 1940 г. взема докторска степен. В това училище се намира Британската библиотека за политически и икономически науки, която разполага с втората най-богата колекция от книги и материали в тази област във Великобритания след Британската библиотека. Девизът на училището е взет от стих на древноримския поет Вергилий: "Щастлив е онзи, който е могъл да знае причините на нещата".

През 1979 г. Артър Луис, заедно с Теодор Шулц, е удостоен с Нобелова награда за икономика за пионерни изследвания на проблемите на икономическото развитие, особено на проблемите на развиващите се страни.

Сър Уилям Артър Луис умира на 15 юни 1991 г., на 76 години, в Барбадос.

Теодор Шулц (на английски: Theodore Schultz) е американски икономист, удостоен с Нобелова награда за икономика през 1979 г., заедно с Артър Люйс, за пионерни изследвания на проблемите на икономическото развитие, особено на проблемите на развиващите се страни. През 1930 г. Шулц получава докторска степен по аграрна икономика, а от 1960 г. става президент на Американската икономическа асоциация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст