Петролът може да поевтинее с 3 долара за барел заради китайския вирус

пазари

Пазарите на суров петрол ще понесат загуби от разпространението на смъртоносния китайски коронавирус, прогнозират експерти на "Голдмън Сакс груп". Най-сериозно ще бъде засегнато самолетното гориво, ако се съди от пазарната реакция през 2003-а когато избухна епидемията SARS (Синдром на острата респираторна недостатъчност).  

Тазгодишният вирус, който тръгна от град Ухан в Централен Китай, може да доведе до спад на потреблението на черно злато с 260 хил. барела на ден през 2020-а, като самолетното гориво ще е причина за две трети от тези загуби, предупреждава "Голдмън Сакс". Което, от своя страна, може да свали нефтените цени с 2.90 долара на барел. Тези прогнози се основават на оценката на търсенето на горивото по време на епидемията SARS, съобразено със сегашните обеми. 

Китайският коронавирус изнерви финансовите играчи, най-вече защото разпространението му се засилва точно когато милиони китайци се готвят да пътуват в страната си и зад граница, за да посрещнат Новата Лунна година. Потенциалните сътресения внасят допълнителна несигурност на петролните пазари, които още в началото на 2020-а се разлюляха от напрежението в Близкия изток и в Северна Африка.

Анализаторите на "Голдмън Сакс" посочват, че ОПЕК може да ограничи пораженията от такъв шок чрез ново намаление на производството, но първоначалната несигурност би могла да провокира масови продажби. А това означава, че през идните седмици е твърде вероятно да станем свидетели на по-големи колебания на цените на суровия петрол. Добрата новина (ако изобщо можем да говорим за такава) е, че страхът от вируса може да компенсира притесненията от евентуален спад на предлагането на черно злато заради политическото напрежение в Либия, Иран и Ирак.

Очакванията на "Голдмън Сакс" за петрола сорт "Брент" са, както следва:

– ако през идните три месеца търсенето намалее със 150 хил. барела на ден, цената на горивото ще падне с 0.50 щ. долара за барел; при загуба на 250 хил. барела ще последва ценова редукция от 0.90 долара за барел; при спад на потреблението с 400 хил. барела на ден, горивото ще поевтинее с 1.50 долара на барел.

– при шестмесечната прогноза числата се променят, както следва: 150 хил. барела на ден по-малко ще свалят цените с 1 долар за барел; при свиване на потреблението с 250 хил. барела дневно котировките ще паднат с 1.80 долара на барел; при редукция с екстремните 400 хил. долара барела на ден ще последва орязване на котировките с 2.90 долара на барел.

– ако епидемията се задълбочи и продължи да влияе на потреблението на течното гориво, прогнозите за следващите 12 месеца са: при редукция от 150 хил. барела на ден цените ще намалеят с 1.70 щ. долара на барел; при 250 хил. барела по-малко поевтиняването ще е с 2.90 долара на барел; а при 400 хил. барела дневно – с цели 4.70 долара за барел по-евтино гориво.

Все пак, реалното влияние на вируса върху търсенето на суров петрол ще зависи от скоростта на разпространение на заразата в света, от тежестта на пораженията и от предприетите мерки срещу нея.

Петролът сорт "Брент" с доставка през март загуби 0.9% от пазарната си оценка на 21 януари и поевтиня още в сутрешната европейска търговия на 22 януари – до 64.23 щ. долара за барел в 7.42 в Лондон. Печалбата от преработката на суровия петрол в авиационно гориво и премията на самолетното гориво по отношение на дизела също паднаха на 21 януари и могат да продължат надолу, точно както се случи по време на епидемията от SARS. Тогава най-рязко се понижиха цените в Сингапур, докато превозвачите в Северна Америка бяха засегнати по-леко.

Здравните власти по света вземат бързи мерки, за да оценят заплахата от новия вирус, особено след съобщението, че заразата е стигнала и до САЩ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст