Бизнесът ще иска да се успокои и да запази завоюваните добри позиции

Виктор Гугушев

Адв. Виктор Гугушев е Партньор в Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“ и президент на FBN Next Generation – Bulgaria – младежката структура на „Сдружение на Фамилния Бизнес“. Организацията е изцяло фокусирана върху следващото поколение лидери в семейния бизнес – хора между 18 и 40-годишна възраст, които са в различни етапи на подготовка за поемане на водещата роля в семейните компании. Завършил е право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и има магистърска степен по право от престижния университет „Куин Мери“ в Лондон. Специализирал е Корпоративно финансово право, Несъстоятелност и преструктуриране, Банково и данъчно право.

Адв. Гугушев, как бихте очертали ролята и приноса на адвокатските дружества в развитието на икономиката днес?

– Колкото и тривиално да звучи, в крайна сметка адвокатските кантори и юристите като цяло следва да бъдат гаранция за справедливост. Ролята на адвокатите всъщност е да гарантират справедливост в различния тип гражданско и публичноправни отношения. Всеки юрист следва да следи за законността в различните типове процеси, които ни заобикалят.Безспорно е, че се засилва въздействието на адвокатските кантори в икономическия цикъл. Това че България е част от Европейския съюз и от различни други алианси, дава възможност за правене на чист, прозрачен и регулиран бизнес. Съответно добрите адвокатски практики, които стават все по-масови у нас, са основна част от икономиката. Все повече успешният бизнес има нужда от професионални консултации в сферата на правото. Сивата икономика вече няма толкова голям дял, както беше преди време.

В последните години комуникацията на адвокатите с клиентите и услугите, които ние предлагаме, разширяват своя обхват. Вече има по-голяма необходимост от адвокати, които са специалисти в киберсигурността, в защитата на данните, които имат правилното търговско мислене. Присъствието на адвоката в бизнеса става все по-всеобхватно заради големия обем от регулации, които постоянно се въвежда. В кантората, която аз представлявам възприемаме себе си до известна степен и като бизнес консултанти.

Споменахте постоянните нови регулации. Очаквате ли някакви големи законодателни инициативи през 2020 г.?

На този етап не виждам нещо съществено. Но гледайки последните действия на местната власт, имам усещане, че ще има леки изменения в данъчната политика в България. Не мога да кажа до каква степен те ще бъдат съществени. Плоският данък ще бъде запазен, но има редица косвени данъци, които ще бъдат увеличени. 

Отделно, знам, че се подготвя един много интересен законопроект. Идеята му е да има по-голяма степен на достоверност и на легитимация при документооборота в България. Тоест голяма част от документите, които се използват в гражданския документооборот, ще бъдат по-добре защитени, тъй като всички ставаме свидетели на това как множество документи са подправяни и фалшифицирани, особено в дигиталната среда. И то в различни сфери – от образованието до финансовите операции.

Виждате ли големи несъвършенства в някои закони, на които непременно трябва да се обърне внимание?

– Несъвършенства има в множество нормативни актове. Някои от тях са по-съществени, но предвид обема на регулираните граждански взаимоотношения няма как законодателят бъде прецизен във всичко, макар че трябва. Смятам, че в сферата на енергетиката има сериозни пропуски, свързани най-вече с подзаконови нормативни актове. Издаването на някои от тях се забавя, други пък определят правила, които не са толкова конкурентни. Бих споменал и Закона за устройство на територията, Закона за електронното управлението. Ролята на електронното управление се засилва, но там определено има какво да се желае.

Какви са очакванията ви за инвестициите през тази година?

2020 г. ще бъде година, в която компаниите ще се стремят да стабилизират своя растеж. Не смятам, че имаме основания да очакваме  значителен икономически възход. По-скоро мисля, че голяма част от бизнеса се ориентира към запазване на позициите на пазара. В последните години голяма част от фирмите бяха по-агресивни при навлизането в нови сектори, в нови пазари. Особено в банковия сектор наблюдавахме редицата придобивания, като последното е отпреди два месеца. Тази година и големият бизнес, и средният ще иска да се успокои и да запази завоюваните добри позиции.

В частния сектор е трудно да се прогнозират големи инвестиции и проекти. При недвижимите имоти има такива, но едва ли някой ще пристъпи към същинска реализация на проекти за над 10 млн. лева. През 2019 г. имаше много силна динамика в банковия сектор, телекомуникации, включително и при медиите. Капацитетът на частния сектор за големи проекти в размер на 200-300 млн. лв. е по-скоро изчерпан. 

Естествено, винаги има възможност за чуждестранни инвестиции и за проекти, които включват както частно, така и държавно участие. Например АЕЦ "Белене" се очаква да се раздвижи през 2020 година. Има заявен интерес от южнокорейска компания, от китайски и руски. Наскоро на среща с американския посланик Херо Мустафа научихме, че американски експерти са посетили страната ни, за да проучат проекта.  Включването на американци в надпреварата ще промени по интересен начин динамиката на проекта.

Инфраструктурните проекти няма как да не бъдат споменати. Очакваме да видим какво ще се случи с тунела под Шипка. Тръжната процедура е обновена, поканени са компании. Силно се съмнявам, че ще се премине към същинско строителство, но така или иначе държавата винаги може да ни изненада.

Сделката за ЧЕЗ продължава да е актуална. Трудно е да се предвиди в каква посока ще се развие – дали чехите ще се откажат от продажба или ще търсят контакт с някои потенциални купувачи. Внимателно наблюдавам индийския пазар, затова няма да се изненадам, ако India Power се върнат в надпреварата за ЧЕЗ.

Като говорим за сделката за ЧЕЗ, не се ли създава усещане, че българските регулатори чакат "правилен" купувач? 

– Може би се създава такова усещане, но все пак смятам, че ако се появи чуждестранен инвеститор със сериозни намерения, държавата би останала по-встрани от сделката. Напримен India Power е точно такъв международен експерт.

Ще ви върна в полето на правото. Изпитват ли канторите глад за добри кадри, за какъвто се говори в други сфери?

– Не бих казал, че ние като адвокатска кантора усещаме глад за кадри, тъй като само най-добрите искат да работят при нас. Ползваме се с изключителен авторитет. Предоставяме не само широк набор от услуги, но и добра работна среда. Стремим се чрез различни социални проекти да привличаме правилните кадри.

При всички положения смятам, че сътрудничеството между частния бизнес и университетите, дори отвъд правото, трябва да бъде засилено. В този ред на мисли нашата адвокатска кантора се стреми да бъде един от пионерите в сектора в това отношение. През есента на тази година планираме да организираме първия правен панаир по западен образец. За целта ще влезем в активна комуникация както с родната Алма Матер, така и с другите юридически факултети в България. Надяваме се да срещнем подкрепата и на колеги от други кантори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст