100 от 300 декларирали, че отиват на работа в събота, не работят

областни градове

Бум на фалшиви декларации установи Главна инспекция по труда. Оказа се, че 100 от 300 декларирали, че отиват на работа в събота, не работят. 

Истинността на данните, декларирани от хората, които са посочили „отиване на работа“ като причина за влизане в столицата, проверяваха още в деня на декларирането им – събота, екипи на дирекциите „Инспекция по труда“ София и София-област. В ранните часове на деня те участваха, със съдействието на органите на МВР, в проверките на контролно-пропускателните пунктове, като събраха данни от декларациите на 350 души. От тях за 100, декларирали, че пътуват за работа, е установена липса на действащ трудов договор. За 45-ма души проверката е извършена на самия пропускателен пункт и те не са допуснати да продължат пътуването.

В рамките на деня са проверени общо 27 обекта на контрол, за които преминаващи през пунктовете, както с трудови и така и без трудови договори, са декларирали, че полагат труд. Да работят са установени девет души без действащи договори. Повечето от хората, декларирали пътуване за работа, не са установени на обектите. Има декларации, в които са отбелязани неработещи или несъществуващи обекти. За 21 от тях работодателите са заявили, че нямат и никога не са имали връзка с тях.

Проверките ще продължават.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст