Да въведем левитацията в парковете!

левитация

Тежки времена дойдоха за органите на реда. Не стига че трябва да борят престъпността, а на врата им като воденичен камък увисна и контрола по спазването на мерките в извънредното положение: носене на маски, спазване на физическа дистанция от 2.5 метра, еднопосочното движение по маршрутите за разходка в частично отворените паркове и прочие. Вярно е, че от години живеем в абсурд. Но защо ли сегашната ситуация предизвика сълзи на завист дори и в такъв майстор на абсурда като Уди Алън?

 

Според последните ограничения в условията на разхлабване на мерките, между 9. 30 и 18. 30 часа, в парковете могат да се разхождат деца.  В заповедта на здравния министър Кирил Ананиев се уточнява, че в този интервал парковете са отворени за "дeцa дo 12 гoдини, придружaвaни oт рoдитeл/и или члeн/oвe нa ceмeйcтвoтo, нo нe пoвeчe oт двaмa възрacтни".

Ще ми се да запитам г-н министъра "А какво правим с деца на 13 години и нагоре? И означава ли тази негова заповед, че държавата прави тотална преоценка на детската възраст?" След като в чл. 2 от Закона за закрила на детето ясно и недвусмислено и казано- и то преди години – че дете е всяко физическо лице, което не е навършило 18 години? И че "субектите" до 14 години се наричат малолетни, а от 14 до 18 години – непълнолетни?

Любопитно е как патрулиращите в парковете полицаи ще съблюдават за изпълнението на тази заповед. Както е известно, непълнолетните могат да си извадят лична карта, така че на тях придружители не им трябват. Ами малолетните, които са навършили 12 години, но все още още са далеч от пълнолетието? Те как да докажат, че са големи за придружители, но са малки за самостоятелни разходки?

Леко притеснение предизвиква и това, че в заповедта не е дефинирано що е то "възрастен човек". Тези над 60-така си знаят – стане ли 8. 00 часа – строяват се пред магазините да се преброят. Стане ли 10. 30 – обратно вкъщи, пак под строй. А останалите? Трябва ли, за да се разтъпчат в парка, задължително да водят деца или кучета, дори ако нямат собствени "такива"? Или по-добре да се правят на единично спортуващи – за заблуда на органите?

Очевидно по този въпрос Националният оперативен щаб (НОЩ) не е мислил. Нито денем, нито нощем.

Държавата също, въпреки призивите да пазим възрастните хора, защото за тях – за разлика от децата – закон за закрила няма. И всички трябва да сме наясно, че въпреки мизерните им пенсии и БЦЖ-имунизациите от време оно, те са си контингент единствено Началника, както обича да казва премиерът.

Явно с развитието на пандемията, проблемът с възрастните ще се разреши от самосебе си. Ние обаче сме длъжни да гледаме позитивно на ситуацията.

Както сочи Търновският надпис на хан Омуртаг, човек умира и друг се ражда. А държавата и НОЩ мислят за бъдещия живот. И по тази причина разрешиха на бременните да се разхождат из парковете между 9.30 и 18.30 часа. Стига, разбира се, въпросните разхождащите се да докажат пред органите, че са бременни, а пък въпросните органи… преценят, че наистина виждат "това", което виждат. За бъдещите майки в осмия или деветия месец – ясно. Ама за още по-бъдещите майки – в третия или четвъртия месец? Или от края на по-миналата седмица?

Желаещи да се разхождат много, все ще се намери някоя дама да въведе органите в заблуда. А да се ползва практиката от градските КПП-тата и да им искат декларация, подписана от бъдещият баща, някак си не върви. Тогава?

Изходът е един: органите да се снабдят и с тестове за бременност. Свикнали са с дрегерите за алкохол и дрога, ще хванат цаката и на тези. Алеи дълги – храсталаци около тях бол!

Единственият проблем е спазването на забраната, разпоредена от столичния кмет Йорданка Фандъкова: в парковете да се докосват повърхности. С други думи – на институционално ниво трябва да бъде преосмислено и ведомственото отношение към левитацията.

Някой да не е съгласен, че на органите на реда вече им е тежко?

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст