Еврокомисията открива нова наказателна наказателна процедура срещу Полша

Урсула фон дер Лайен

ЕК съобщи, че открива нова наказателна наказателна процедура срещу Полша заради новия закон за съдебната система, който влезе в сила през февруари тази година, предаде БНТ.

Според Брюксел новият закон подкопава независимостта на съдебната власт и върховенството на закона в Полша и противоречи на европейското право. Полското правителство има два месеца, за да отговори на критиките и да предприеме действия.

Брюксел води няколко наказателни процедури срещу Варшава. Срещу страната е задействан и член 7 от Договорите за ЕС, който предвижда лишаването й от право на глас в ЕС.

"Председателят Урсула фон дер Лайен и аз бяхме кристално ясни от самото начало, че не можем да правим компромиси и да поставяме под карантина нашите фундаментални права и ценности. Продължаваме нашата работа, за да защитаваме върховенството на закона. Вирусът не трябва да убива демокрацията", заяви зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст