Студенти от Софийския университет спечелиха най-престижното състезание по международно право

Бронзови фигури на братя Христо и Евлоги Георгиеви на входа на СУ. Софийски университет

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет взе най-голямата награда и се нареди сред най-добрите отбори в света в най-престижното състезание по международно право "Филип Джесъп", което се провежда под егидата на ООН. Наградата Richard R. Baxter е за най-добра писмена защита на ответник. 

В последното издание на състезанието са участвали 750 университети от 98 държави. Темата тази година е била за използването на автономни оръжия без човешки контрол по време на война.

Следващата година темата на състезанието ще бъде посветена на пандемията. 

Състезанието, кръстено на знаменития съдия към Международния съд на ООН – Филип Джесъп, възниква през 1960 година в Харвард. През годините придобива глобална популярност и към момента в него се състезават най-престижните университети в цял свят. В галерията на победителите са университети като "Оксфорд", "Кеймбридж", "Сорбоната", "Джорджтаун" и Колумбийският университет. България участва в престижното състезание по международно право от 1984 г., а тазгодишното представяне е несъмнено едно от най-успешните. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст