Матурите ще се проведат в първата седмица на юни, съобщи просветният министър

Красимир Вълчев мин. на образованието Министерски съвет

Тази ситуация показа, че по-добре се справят учениците, чиито родители имат отговорно отношение към обрзованието. Това заяви пред БТВ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Матурите ще се проведат в първата седмица на юни. Това е отлагане с 10 дни. През юли ще са кандидатстудентските кампании. Ще дадем алтернативна възможност за тези деца, които не успеят да се явят на матурите“, посочи той.

По думите му важно е външното оценяване след 7-и клас. То е част от оценката за децата, които ще кандидатстват в гимназии. „Тази година ще отпаднат изпитите за 4-и и 10-и клас, тъй като ще е рисково. Изпитът след 7-и клас ще се проведе, защото няма да е справедливо към учениците, които цяла година са се готвили“, обясни министър Вълчев.

Той увери, че изпитите ще се проведат при завишени мерки за безопасност. „Остава възможността учениците да се явят за повишаване на оценките след 12 клас. Ще има възможност за срещи с учителите след 13-14 май“, коментира просветният министър.

Министър Вълчев обяви, че учениците ще бъдат изненадани с по-малко теми тази година. Това се дължи на факта, че учителите нямат единна скорост на преподаване. „Много учители се справиха добре в онлайн обучението, родителите също помогнаха. Ще подходим с максимално разбиране. Няма да включим материал, който не са успели училищата да преподадат. Трябва да се има предвид, че учениците учат повече извън часа“, подчерта той.

По думите му всички работят на принципа, колкото могат да компенсират повече, а след приключване на карантината да наваксат. „Във всички случаи ще имаме едно закъсняло завършване, но няма да има нулева година“, увери министърът на образованието. Той каза още, че сме в условията на пандемия. „Надделява принципа на предпазливост. Всичко е извънредно тази година“, отбеляза Красимир Вълчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст