Стимулите на централните банки ще останат движеща сила за пазарите

пари борса бизнес

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

В седмицата на решенията на двете основни в глобален аспект централни банки – Фед и ЕЦБ, основните държавни дългове намериха подкрепа. От поведението на централните банкери и икономическите данни, публикувани през седмицата, можем да направим два основни извода – икономическият ефект от Covid-19 кризата ще бъде дълбок, но, може би, не чак толкова, колкото най-мрачните анализатори очакват, и стимулите на централните банки ще останат движеща сила за пазарите.

Най-интересното от срещата на монетарния борд на Фед може би бе концентрирано в изказването на председателя Джеръм Пауъл, който се опита да убеди пазарите и журналистите, че централната банка на САЩ не се опитва да подкрепя цените на финансовите активи, а икономиката като цяло. Опитът му по-скоро бе неуспешен, защото подкрепящата монетарна политика се транслира в ръстове на основните измерители на капиталовите пазари. Главните американски индекси отбелязаха няколко дни на непрекъснат ръст, докато трежъритата се търгуваха в много тесен рейндж, завършвайки седмицата при търсена до падежа доходност по десетгодишните книжа от 0.609 процента.

В Европа данните за спадовете на БВП на отделните страни от еврозоната бяха неприятни, но, като че ли, не чак толкова плашещи, колкото някои икономисти очакваха. Свиването на немската икономика, като най-голямата в Европа, бе в рамките на 4%, което се възприе по-скоро позитивно от инвеститорите. В същото време обаче инфлацията отбеляза сериозен спад, а от ЕЦБ се очаква да заемат изчаквателна позиция на срещата си в края на седмицата. Всичко това доведе до подкрепа за основните ДЦК, като десетгодишните бундове бяха изкупени по търсена доходност до падежа от минус 0.527% при седмичен спад от 5.4 базисни точки. Френските книжа срещнаха подкрепа при проведените през седмицата аукциони, като доходността им се понижи с 9.6 базисни точки до минус 0.071 процента.

В периферията на еврозоната, добрите новини дойдоха и от Италия, и от Испания. На Ботуша бе отчетен по-нисък от очаквания спад на БВП, докато в Испания новите случаи на заболели от Covid-19 и новите смъртни случаи от заразата се понижиха. Това доведе след себе си и успешни синдикирани аукциони и от двете южноевропейски страни, като доходността по десетгодишната италианска емисия отбеляза седмичен спад от 3.9 базисни точки до 1.80%, а сходната испанска се понижи с цели 17.2 базисни точки до 0.780 процента.

Във Великобритания също се наблюдаваше известно заравняване на кривата на заболели от Covid-19. От Бенк ъф Ингланд продължиха да стимулират икономиката, като правителството на Острова отново се възползва от овърдрафт линията си с централната банка. Джилтовете видяха стабилна търговия през седмицата, като доходността по десетгодишната емисия се понижи с 3 базисни точки до 0.259 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст