Норвегия орязва петролния добив с 13 процента

петрол

Норвегия ограничава добива на суров петрол в отговор на колабиралото в резултат на разпространението на COVID-19 търсене. Това се случва за първи път за последните 18 години. Министерството на петрола и на енергетиката на най-големия западноевропейски производител на суровината обяви в късните часове на 29 април, че ще намали юнския добив на черно злато с 250 хил. барела на ден или с над 13% от общото производство. С което на практика изпълни неофициалния си ангажимент към ОПЕК+ да помогне за стабилизирането на петролния пазар. След юнската редукция Норвегия ще продължи да ограничава добива, но в по-щадящ размер от 134 хил. барела на ден, до края на годината. И ще отложи за по-късен етап разработването на няколко полета. По оценка на енергийното министерство на страната обявените мерки означава, че местното производство до края на 2020-а ще е с 300 хил. барела на ден по-малко от първоначалните прогнози. Норвегия има грубо 2% дял от световното предлагане. 

Експерти от бранша пресмятат, че търсенето на черно злато е редуцирано с една трета в световен мащаб в резултат на предприетите мерки за ограничаване на разпространението на заразата, ограничили пътуванията и прекратили временно дейността на цели икономически сектори. Петролните котировки са паднали с над 70% от януари насам, а сортът "Брент" слезе под 20 щ. долара за барел през миналата седмица, което се случва за първи път за последните почти две десетилетия. Норвежкият енергиен министър Тина Бру оцени като "безпрецедентно" положението на петролния пазар. 

Норвегия обеща да обмисли намаление на добива си на черно злато, ако и други държави-едри производители на суровината предприемат подобни мерки. ОПЕК и партньорите й извън картела, включително Русия, вече се съгласиха да редуцират продукцията си с около 10% от световното предлагане. 

Като отправна точка за норвежките ограничения ще служи дневен добив от 1.89 барела. Полетата за газ и за кондензати ще бъдат изключени от сметките, защото страната е едър износител на тези суровини за други европейски държави, включително за Великобритания.

Норвежкият петролен добив върви надолу откакто преди 20 години бяха изпомпвани рекордните 3 млн. барела на ден. Известно оживление започна преди няколко месеца когато (през октомври 2019-а) започна производството на черно злато от гигантското находище "Йохан Свердруп". 

Обявените на 29 април редукции ще се осъществят чрез ограничаване на разрешителните за добив от засегнатите полета, съобщи министерството на енергетиката. За последен път Норвегия намали нефтеното си производство през 2002-а в тандем с ОПЕК, след като петролните котировки паднаха в близост до 20 щ. долара за барел. Преди това страната предприе подобни мерки през 80-е и през 90-е години на миналия век, за да парира свръхпредлагането. 

Добрата новина вдъхнови петролните котировки и в сутрешната търговия на 30 април петролните контракти сорт "Брент" за доставка през юни се котираха за 24 щ. долара за барел. Американският WTI също укрепна – до 16.50 долара за барел. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст