Турция е пречка пред мира в Либия, обяви Франция

франция френско знаме

Франция обвини Турция в постоянни нарушения на оръжейното ембарго за Либия и я окачестви като пречка пред осигуряването на примирие в тази страна, предаде Асошиейтед прес.

"Главната пречка пред установяването на мир и стабилност в Либия днес лежи в систематичното нарушаване на оръжейното ембарго на ООН, в частност от Турция, въпреки ангажиментите, поети на преговорите в Берлин по-рано тази година", заяви френското външно министерство.

"Подкрепата на Анкара за Правителството на националното съгласие противоречи директно на усилията за осигуряване на примирие, каквото ние подкрепяме", заяви министерството. "Подкрепата е затруднена от враждебните и неприемливи действия на турските военноморски сили спрямо съюзници от НАТО, които имат за цел да подкопаят полаганите усилия за изпълнение на оръжейното ембарго на ООН", се допълва в съобщението.

Европейският съюз провежда от 1 април операция в Средиземно море, която има за задача да наложи оръжейното ембарго на ООН за Либия. Турция, член на НАТО, подозира обаче, че операцията е твърде съсредоточена върху международно признатото правителство в Триполи и не достатъчно върху противниковите сили на Халифа Хафтар, който започна офанзива през април миналата година за превземане на столицата.

Хафтар е подкрепян от Франция, Русия, Йордания, ОАЕ и други ключови арабски страни. Турция подкрепя правителството в Триполи, ръководено от Файез Сарадж, и през януари изпрати военнослужещи и наемници, които да бранят столицата. Италия и Катар също са на страната на Сарадж в конфликта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст